A turizmusban is cél az együttműködés

Dr. Bántó Norbert projektmenedzser
Dr. Bántó Norbert projektmenedzser
A Magyarországon már hosszú ideje bevált TDM-rendszernek az a lényege, hogy együtt könnyebb annál, mintha mindenki külön-külön promoválná magát.

A Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökséget 2015-ben hozta létre a Bihar Megyei Tanács partnerségben a Nagyváradi Egyetem földrajz és turizmus karával, valamint a hegyimentő szolgálattal- tájékoztatta az erdon.ro-t dr. Bántó Norbert projektmenedzser. Gyakorlatilag egyesület formájában működik, három alapítótaggal, és 2015 őszén kezdte meg a tényleges tevékenységét. Jelen pillanatban 8 munkatársa van. Tulajdonképpen egy tipikus TDM-szervezet (Turisztikai Desztináció Menedzsment), ami azt jelenti, hogy nincsenek közvetlen kapcsolatban a turistákkal, tehát nem az ő dolguk a kontaktus megteremtése, hanem a háttérben játsszák az összekötő szerepet az összes, a turizmusban érintett tényező (szálláshelyek, utazási irodák stb.) között- magyarázta.
A céljuk az is, hogy minél több helyszínen hozzanak létre helyi vagy kistérségi TDM-szervezeteket. Nagyváradnak már van egy ilyen, az APTOR, illetve sikerült az ügynökség közbenjárásával életre hívni a Pro Vértop Erdélyi Szigethegység Egyesületet, 18 panzió összefogásával, melyek megértették annak a módszertannak a lényegét, hogy csak úgy lehet a turizmust fejleszteni, ha nincs széthúzás. Valójában a Magyarországon már hosszú ideje bevált TDM-rendszernek is az a lényege, hogy együtt könnyebb annál, mintha mindenki külön-külön promoválná magát. Ugyanakkor azonban ha a debreceni vagy a hajdúszoboszlói példát nézzük, akkor azt a különbséget tapasztalhatjuk, hogy ott PPP-konstrukció alapján fejtik ki a tevékenységüket az érintettek.

TDM-ek

Arról is beszámolt a turisztikai szakember lapunknak: létre szeretnének hozni Rév, Sonkolyos környékén, a Sebes- Körös völgyében még egy ilyen TDM-szervezetet, mely a helyi turizmust fogná össze, hogy ne mindenki külön képviselje maját, valamint egy ugyanilyet szeretnének csinálni Pádis térségében is. Mindez azon múlik, hogy egy asztalhoz kéne ültetni az önkormányzatokat és a turisztikai szolgáltatókat, megértetve velük azt, hogy ne mint versenytársakra, hanem mint potenciális partnerekre tekintsenek egymásra. Az együttműködés ugyanis Magyarországon, Svájban és Ausztriában is eredményekhez vezetett, miközben nálunk még mindig az a mentalitás dívik, hogy a szomszéd kecskéje is dögöljön meg.
Ugyanakkor az ügynökség Bihar megyét népszerűsítő kiadványokat, reklámanyagokat is megjelentet, újabban már nem három nyelvűeket, hanem különböző nyelveken külön-külön kiadványokat. Ezeket a Turisztikát Népszerűsítő Országos Központ terjeszti, a színház melletti irodában. Utóbbi szintén a Megyei Tanácshoz tartozik, azonban önálló jogi személyiség nélkül.
A Bihar megyei TDM közösen a Népszerűsítő Központtal illetve az APTOR-al több turisztikai vásáron, kiállitáson vett részt illetve készül a követekző időszakban. Eddig Bukarestben és Budapesten voltak közös standddal, a közeljövőben pedig szintén együttműködve vesznek majd részt a jászvásári, debreceni és milánói turisztikai kiállításokon.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,