Tárlat

2021.09.27. 10:00

Rencz Csaba újságíróra, volt kollégánkra emlékeztek Érmihályfalván

Az álmok útján – Ahogy én látom Debrecent címmel nyílt kiállítás szombat délután Nagy Adrienn festményeiből az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban, a szeptember 23–26. között zajlott Dióverő Nagyvásár rendezvénysorozat keretében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A tárlatot a festőnő egykori kollégánk, a 2020-ban elhunyt Rencz Csaba újságíró emlékének ajánlotta, aki az első önálló tárlatát szervezte, s ő írta az első cikket is róla a Bihari Naplóban.

A vernisszázson Nyakó József polgármester úgy fogalmazott: Rencz Csaba mindenki számára értéket jelentett, ezt bizonyítja az is, hogy olyan sokan megjelentek az ünnepségen. Nagyon hiányzik, űrt hagyott maga után, és tevékenysége, személyisége pótolhatatlan. Megérdemli, hogy emlékezzünk rá, és jó volna, ha hozzá hasonló adottsággal rendelkező emberek születnének, mert szükség volna rájuk az Érmelléken, illetve Érmihályfalván. Ő ugyanis egy különleges lencsén keresztül látta a világot, egyensúlyt tudott teremteni jó és rossz között, úriember módjára kezelte a történéseket.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő felidézte: nagyon váratlanul ért annak idején valamennyiünket, hogy Csaba többé nem a közösségünk aktív tagja. Megfogalmazta: szinte több időt töltöttek együtt, mint a családjaikkal, hiszen közösen járták a rendezvényeket, végezték a szolgálatukat, és újságíróként Rencz Csaba kiválóan teljesített.

Felvinczi Erzsébet egykori osztálytársként és barátként azt mondta: azért rendhagyó a kiállítás, mert egy olyan személy emléke előtt tiszteleg, akit szerettünk, és aki meghatározó személyiség volt Nagy Adrienn debreceni festőművész életében is. 2019 novemberében a művésznő megígérte, hogy újra ellátogat Érmihályfalvára, hogy megcsodálhassák legújabb alkotásait, akkor még nem sejtve, hogy a járvány akadályokat fog okozni, illetve, hogy az Úr úgy dönt, magához hívja Csabát – azt az ötletgazdát, segítőt és barátot, aki közös projektet tervezett Adrienn-nel. Az ő fényképei alapján indult el a művésznő Érmelléket ábrázoló festménysorozata, és ő szolgáltatta az újabb sorozat első kilenc festményéhez a Debrecenről készült fotókat. És ő volt az, aki Adriennt közel hozta Érmihályfalvához, elültette a szívében a kötődést ezen érmelléki kisvároshoz.

A beszédek után fellépett a Veres László Zsolt Városi Kórus és Boros Emőke, az érmihályfalvi Móka Színjátszókör tagja.

A Dióverő Nagyvásár rendezvénysorozatot az Érmihályfalváért Egyesület, a helyi önkormányzat, valamint a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában