ERDON Országos hírek

2007.08.21. 17:35

Integrálódni az identitás hangsúlyozásával

<p>Románia - Európába nem úgy kell integrálódni, hogy feladjuk önazonosságunkat, hanem meg kell keresni azokat az eszközöket, amelyekkel államhatárok nélkül is hangsúlyt lehet adni az identitásnak – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Székelyföld határát jelző tábla eltávolítása kapcsán.</p>

Markó Béla az MTI-nek nyilatkozva elmondta: óriási baklövésnek tartja az RMDSZ-szel együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) minisztereinek hozzáállását, akik azt hitték, hogy kedvére kell tenni a román közvélemény nacionalista részének. Markó emlékeztetett: törvényes rendelkezésekre hivatkozva távolították el a táblát, de szerinte nevetséges, hogy miként kerestek ürügyet erre, s azon vitatkoztak, hogy a tájékoztató plakát szélétől, vagy az azt tartó oszloptól kell számítani a törvényes távolságot.

Túl közel az úthoz?

A román hatóságok hétfő reggel távolították el a Székelyföld határát jelző táblát arra hivatkozva, hogy túl közel helyezték el az országúthoz. A Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, egy székelykaput és két székelyruhába öltözött fiatalt ábrázoló óriásplakát elhelyezésére a Kovászna megyei tanács hivatalosan „reklámtábla” felállítása címén kért hatósági engedélyeket. Markó szerint barbár módon jártak el az útügyi hatóságok, amikor lángfűrésszel kivágták a felirat oszlopát. Szerinte a megoldást az jelentette volna, ha leülnek megtárgyalni az ügyet, és az úttól egy-két méterrel távolabb helyezik el a táblát. Jelezte: az RMDSZ nem hőköl vissza, és Székelyföld más bejáratánál is kitesznek majd hasonló jelzéseket, ugyanis a régiónak szimbólumokkal is minél nagyobb súlyt kell adni. „Meg kell nézni, hogyan lehet egységesíteni a különböző falu- és városnévtáblákat is, hiszen meg lehet találni azt a közös szimbólumrendszert, amely a régió egységet kifejezi” – fogalmazott Markó. Felhívta a figyelmet arra a „nagy" ellentmondásra, hogy Romániában már léteznek olyan vidékek – a Barcaság, az Avas vidéke vagy Hátszeg –, ahol megjelölik a hagyományos tájegységeket. Itt a jelzéseknek ugyan nincs etnikai vonzatuk, mint Székelyföldön, de Romániához Kovászna és Hargita megye is hozzátartozik – érvelt az RMDSZ elnöke. Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke kedden bejelentette, hogy hatósági engedélyt kértek a Székelyföld-tábla visszahelyezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!