A tornác küszöbén valakinek állnia kell

Akt.:
A tornác küszöbén valakinek állnia kell
Csütörtök reggel az RMDSZ-székházban folytatódott a jelöltek bemutatása. Cseke Attila megyei elnök ezúttal Meleg Vilmos színművész, a képviselőlista 3. helyezettje mellett foglalt helyet.


Felvezetőjében Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette: tisztában van azzal, hogy Meleg Vilmos színművészt sokrétű fellépéseinek, szerepléseinek köszönhetően annyira nem kell bemutatni, de azért talán érdemes egy-két dolgot elmeséljen magáról, mely nem annyira köztudott. Arra hívta fel a figyelmet: ő a Bihar megyei RMDSZ egyik alapítója, hiszen 27 évvel ezelőtt, 1989. december 23-án nyolc másik értelmiségivel együtt ott volt a kezdeteknél. Most talán könnyűnek tűnik ez a kiállás, de bizony akkor még nem lehetett tudni, hogy miként alakul a történelem.

Szolgálatra szegődött

Meleg Vilmos hangsúlyozta: már a pályaválasztáskor tudatosan szolgálatra szegődött, nem az volt a fő célja, hogy meggazdagodjon, hanem hogy nyújtani tudjon valamit a nemzetnek, a közönségnek, ha lehet buzdítót. Így kezdte diákszínjátszóként, ez a gondolat vezérelte a Kortárs Színpadnál, az irodalmi kerekasztalnál és az Ady-körben is. Az említett ’89 decemberi eseményekkel kapcsolatban megjegyezte: felszabadító élmény volt, nem hitte volna, hogy egyik napról a másikra összeomlik a rendszer. Felidézte: nagy volt a lelkesedés, de azért óvatosság is, hiszen bár jól és régóta ismerték egymást, azért az RMDSZ-alapítók nem mertek valamelyikük lakásában összegyűlni, inkább egy kültéri helyszínt választottak. Meglátásában az elmúlt több mint 25 esztendő bebizonyította, hogy ott kell lenni a parlamentben, hiszen ha nincs magyar érdekképviselet, akkor a jövőnk kerülhet veszélybe. A románok ajándékba semmit se adnak, és még a keményen kiharcolt jogaink tiszteletben tartása sem garantált. Azt mondta: ő is szokott elégedetlen lenni, de azért elvállalta a jelölést, mert ha mások úgy érzik, hogy a nevével és az eddigi tevékenységével hozzá tud tenni valamit ahhoz, hogy még hitelesebb legyen a csapat, akkor rajta ne múljon ez. Meglátásában rendkívül fontos a mozgósítás annak érdekében hogy erős érdekképviseletünk legyen a parlamentben, mert- Gellért Sándor költőt idézve- a tornác küszöbén valakinek állnia kell.

Arról is beszélt: megválasztása esetén természetesen a művelődés területén tevékenykedne annak jegyében, hogy a magas kultúrát mindenki megérdemli, és a hagyományőrzésre szükség van, ezért támogatási források biztosításáért küzdene.

AJÁNLÁSOK

„Sokan nem tudják róla, hogy ő a Magyar Kultúra Lovagja. Több száz megtanult verssel, előadóestjeivel Pál apostol kérelmét tölti be: hirdeti az IGÉT – buzdít, int, fedd, tanít, irányt mutat, felráz a közönyből, megóv az elfásultságtól, vigasztal a reménytelenségben. Rávilágít a megújulás, emberség, alázat, szeretet, küldetéstudat szükségességére. Ez, magyar kulturális örökségünk égetően fontos szolgálata.
Meleg Vilmos: Híd – lélektől, lélekig…” Pintér István ügyvezető

„A 89-es december végi napokban együtt voltunk ama híres Jakobovits
műteremben. Meleg Vilmos azóta sem felejtette el azokat az euforikus napokat és szolgál, ahogyan teheti a közösségért. Versek, előadások intő üzenetével, fáradhatatlanul. Számára a legfontosabb, nemzete és szűkebb pátriája gyarapodása. Széchenyi szavaival: „Ha lenyírják a szárnyaimat, a lábamon járok,ha a lábamat levágják, a kezemen
járok… Adja Isten, hogy értünk tehessen”. Kiss Törék Ildikó színművész.

Ciucur Losonczi Antonius