A többség nemet mond az RMDSZ-re

A többség nemet mond az RMDSZ-re
Kerüljön, vagy ne kerüljön kormányra az RMDSZ: ez a romániai politikai közbeszéd első számú kérdése. Ezt taglalták az USL Bihar megyei politikusai is.

 

Kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetének székhelyén mutatkoztak be a Szociálliberális Unió (USL) Bihar megyei nyertes képviselő- és szenátorjelöltjei. Elsőként az USL-t alkotó két párt elnöke, Cornel Popa (Nemzeti Liberális Párt, PNL) és Ioan Mang (Szociáldemokrata Párt, PSD) értékelték az eredményeket, kiemelve hogy mind a PSD, mind a PNL történetének legjobb eredményét érte el Bihar megyében, hiszen tíz jelöltjük megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát. „Erdélyben most már nem a narancssárgákra szavaznak” – szögezte le Mang. A sajtótájékoztatón jelen lévő győztes jelöltek bemutatkozása után az újságírók azt akarták megtudni tőlük, mi a véleményük arról, hogy az RMDSZ kormányra kerüljön.

Ellenzők és pártolók

A legvehemensebben talán az a Ioan Cupsa ellenezte azt, hogy az RMDSZ kormányra kerüljön, aki liberális nagyváradi helyi tanácsosként a 2008-2012 időszakban együttműködött az RMDSZ-szel. Cupsa leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy kormányra kerüljön az RMDSZ, mert a szövetség az utolsó pillanatig kitartott a PD-L kormány mellett. Lényegében ugyanezt a véleményt ismételte meg valamennyi megválasztott USL képviselő, az egy Cristian Bodeat leszámítva, aki annak a véleményének adott hangot, hogy az USL fő célja Traian Basescu államfő eltávolítása a hatalomból, és ha ehhez az RMDSZ-re van szükség, akkor szövetkezni kell vele. A parlamentbe jutott USL-honatyákkal ellentétben mind Cornel Popa, mind Ioan Mang pártelnökök amellett érveltek, hogy hasznos lehet az RMDSZ kormányra hívása. Mang kifejtette, hogy „mindenki követett el hibákat, hiszen mindegyik párt kormányzott már a PD-L-vel” – fogalmazott. Cornel Popa ehhez hozzátette, hogy a külföld irányába a stabilitás üzenetével bír az, hogy Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy tárgyalások folynak az RMDSZ-szel a kormányzásról. Kijelentette, hogy Traian Basescu eltávolításához szükség lesz az RMDSZ szavazataira is, továbbá emlékeztetett arra, hogy a Traian Basescu leváltásáról szóló referendum kampányában Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke kiállt az USL vezetők mellé és azt hangoztatta, hogy Traian Basescut le kell váltani. „És ezt én nem tudom elfelejteni” – szögezte le. Végezetül hozzáfűzte, hogy még nem született végleges döntés arról, hogy az RMDSZ valóban kormányra kerül-e.

Pap István

Címkék: ,