A tizenhetedik borverseny zajlott Bihardiószegen

Kovács Lajos borász (balra) Rittner Tibortól vette át a lovagrendi díjat
Kovács Lajos borász (balra) Rittner Tibortól vette át a lovagrendi díjat
Bár kevesebb mintát neveztek a gazdák idén (277) „az érmelléki borvidék fővárosában” rendezett versenyre, mint tavaly (311), a 17. bihardiószegi borverseny zsűrijének így is volt szinte egész napos elfoglaltsága. A színvonalra jellemző, hogy úgynevezett nagyarany minősítés is több volt.

A meghívó szavaival élve „az érmelléki borvidék fővárosába”, Bihardiószegre várták a termelőket az elmúlt hét végén, ahol a 17. borversenyt tartották meg a Zichy gazdakör és az önkormányzat szervezésében. Újításként a benevezéseket pénteken déltől estig várták, de mint megtudtuk, voltak, akik a sok éves hagyománnyal nem tudtak szakítani, és még szombat délelőtt is jelentkeztek, persze őket sem utasították el. Az is újdonság volt, hogy szombaton délben a zsűri (dr. Dorin Popa, Szoboszlai Hilda és Csaba, Kiss Zoltán, Pakó István, Czapp Árpád) a Zichy kastélyban ült asztalhoz, ezzel a szervezők megtették az első lépést a helyi terv megvalósítása felé, miszerint a szőlő- és bortermelés főhadiszállásává válhat a község emblematikus épülete. A versenyre 34 településről 157 borász nevezett be 277 bort, a „mennyiségek” közel felét a helyiek adták, 73 gazda 128 bormintájával. Az eredményhirdetésre azért még a kultúrházba várták az érdeklődőket, s bár az elgondolás az volt, hogy a két helyszín között „technikai hidat” kiépítve, a kultúrházban is láthatóak legyenek a kastélybeli zsűrizés pontszámai, a kivetítés nem sikerült maradéktalanul, de ez szemmel láthatóan csak magukat a szervezőket zavarta némileg, a hangulaton nem hagyott nyomot.

Oklevelek, érmek, kupák

Aki a meghirdetett este 7 órakor lépett a kultúrházba, az a Nagyvárad Táncegyüttes két párját láthatta a színpadon, produkciójuk megalapozta a jókedvet, amihez hozzájárult, hogy a gazdakör nevében fél nyolckor Várdai József és Tolnay Gábor már hozzá is kezdett az eredményhirdetéshez, az okleveleket, érmeket népviseletbe öltözött fiatalok hordták ki az asztaloknál helyet foglaló díjazottaknak. A jutalmak kiosztása nem sikerült egy szuszra, közben felszolgálták a Kun Géza hentes és Furcsik Sándor szakács tudományát dicsérő vacsorát, dr. Dorin Popa pedig zsűrielnökként dicsérte meg a szervezőket, továbbá általában a résztvevőket, a verseny mennyiségileg és minőségileg is remek színvonaláért, újra hangsúlyozva a bortermelésben rejlő közösségformáló és gazdasági lehetőségeket. Több országos és nemzetközi borversenyt is beharangozott, melyekre várják a gazdákat, s melyek részleteiről a gazdaszövetségeknél lehet érdeklődni. Mikor a Szőnyi István, Füzesi Laura, Nyiri Hajnalka, Durkó Irén „technikai titkárság” embert próbáló munkájának köszönhetően elkészült a végleges, statisztikájában is mindenre kiterjedő teljes végeredmény, folytatódott a díjátadás. Közben minden tombolajegy is elkelt, a sorsoláson szőlészeti-borászati kellékeket lehetett nyerni. Az est további részében folytatódott a vacsora, a borkóstolás, illetve a korábban már megkezdett nótázás a jobbágyfalvi zenekar muzsikájára.

A Bihardiószegen múlt héten megrendezett tizenhetedik borverseny eredményei

FEHÉR SZÁRAZ BOROK (132): 1. Kovács Lajos, Székelyhíd (traminer, 95.33), 2. Hegedüs Attila, Érmihályfalva (hárssauvignon, 95.33), 3. Nagy Sándor, Hegyközszentimre (rajnai rizling, 95). FEHÉR ÉDES-AROMÁS BOROK (55): 1. Szilágyi József, Diószeg (leányka-ottonel, 96.33), 2. Szűcs Levente, Diószeg (sauvignon blanc, 95.33), 3. Papp Zoltán, Hegyközkovácsi (ottonel muskotály, 95.33). ROZÉ BOROK (24): 1. Pusztai Sándor, Élesd (cabernet sauvignon rozé, 95.33), 2. Szűcs Levente, Diószeg (rozé, 91), 3. Birinyi János, Ottomány (cabernet sauvignon rozé, 90.66). VÖRÖS BOROK (66): 1. Mados pincészet, Diószeg (shiraz, 92), 2. Galutz Dorel, Bihar (shiraz-fekete leányka, 91.66), 3. Rittner Tibor, Diószeg (merlot-cabernet sauvignon, 91.33).

A Zichy Gazdakör jutalmait a következő helyi termelők vehették át, FEHÉR SZÁRAZ BOROK: 1. Tolnay László, 2. Hegedüs István, 3. Szőnyi István. FEHÉR ÉDES-AROMÁS BOROK: 1. Szilágyi József, 2. Kun Géza, 3. Tolnay István. ROZÉ BOROK: 1. Rittner Tibor, 2. Tolnay László, 3.Szőnyi István. VÖRÖS BOROK: 1. Mados pincészet, 2. Rittner Tibor, 3. Kun Géza.

Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának díjait Rittner Tibor és Várdai József adta át Kovács Lajosnak (Székelyhíd) és Hegedüs Attilának (Érmihályfalva).

Rencz Csaba