A tizedik szervkivétel Nagyváradon

A tizedik szervkivételi műtétet hajtották végre Nagyváradon
A tizedik szervkivételi műtétet hajtották végre Nagyváradon
Hétfőn délután négy szervkivétel történt három romániai kórházban: két operáció a nagyváradi megyei kórházban zajlott, továbbá egy-egy ilyen műtétet hajtottak végre Temesváron és Déván.

 

Április 6-án, szombaton két 55 éves nő került agyhalál állapotába a nagyváradi megyei kórházban. A két elhunyt hozzátartozói hozzájárultak ahhoz, hogy az orvosok kivegyék a szerveiket transzplantáció céljából. Hétfőn délután három órakor a bukaresti Radu Zamfir, valamint a kolozsvári Silviu Moga professzorok vezetésével megkezdődtek a szervkivételi műtétek a nagyváradi egészségügyi intézményben. A műtét során kivették az elhunytak veséit, máját és szaruhártyáit. A műtétek este kilenc órakor fejeződtek be, ami után a szerveket közúton és légi úton azonnal elszállították Kolozsvárra, illetve Bukarestbe. A két említett városban hét ember kapott új szervet. Mivel az egyik elhunyt mája nem volt alkalmas transzplantációra, ezért ezt már nem küldték tovább.

Az első helyen

A hétfő délutáni beavatkozás immár a tizedik szervkivételi műtét, amelyet Nagyváradon hajtottak végre, és ezzel Várad Romániában az első helyen áll az ilyen jellegű műtétek tekintetében. Második helyen áll ebben a vonatkozásban Temesvár, ahol 2013-ban hét szervkivételt hajtottak végre, majd Kolozsvár (6 műtét), Bukarest és Marosvásárhely (4 műtét), Jászvásár (2 műtét), illetve Craiova és Déva (egy-egy műtét) következik.