A tervezés minden?

Újra gondolja Nyíregyháza vezetése a 2000-ben elkészült hosszútávú fejlesztési koncepciót, új irányvonalakat határoznak meg, átalakítják a pályázati stratégiát és a prioritások szerint jelölik ki a legfontosabb teendőket a városban – teszik mindezt a Nemzeti Fejlesztési Tervhez igazodva és az Európai Uniós források figyelembe vételével – jelentette be a város polgármestere szerdán.
Sipos Marianna jegyzete

Kíváncsi voltam, mi is volt abban az átdolgozásra váró koncepcióban. Meglepődve tapasztaltam, minden általános megfogalmazás visszaköszön.

„A megyeszékhely jövőképét meghatározó terv két alapvető stratégiai célt jelöl ki: a stabil alapokon nyugvó, kiegyensúlyozott, fejlődő gazdaság kialakítását, illetve a minőségi életkörülmények biztosítását” – ránk is férne, de ez még ma is csak terv. „Természetesen a gazdasági igényekhez igazítják Nyíregyháza humán erőforrás fejlesztését, a közép- és felsőfokú oktatási intézmények szakemberképzését, illetve a munkaerőpiaci át- és továbbképzéseket” – ahogyan ez továbbra is csak távlati cél.

„Javítani kell az úthálózatot, beindítani a lakásmobilizációt, dinamikussá tenni a várost, korszerűsíteni a szennyvízcsatorna-hálózatot, humanizálni a lakótelepeket — ezek mind követelményként fogalmazódtak meg akkor és ma is. Arról nem is beszélve, hogy a Jókai tér beépítésében ekkor még bíztak az emberek a látvány(os) tervek alapján, ma már csak reménykednek.

Én vitatkoznék azzal az amerikai társadalomkutatóval, aki azt mondta: „A terv semmi, a tervezés minden„

A megvalósítás, az a minden.