A természet tragédiája képekben

A természet tragédiája képekben
Nagyvárad – Szerda délután a nagyváradi The Right kávézóban (a Sas passzázsban) Claudiu Szabó fényképeiből nyílt kiállítás.

Az Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub szervezésében megrendezett tárlat huszonnégy színes felvételből álló anyagát dr. Ramona Novicov műkritikus méltatta. Kiemelte, hogy ezek a felvételek egy rémálomról adnak hírt, illetve prófétai vízióként lehet felfogni ezeket a fényképeket, melyek egyikén sincs emberi alak. A huszonnégy fénykép figyelmeztető jel is lehet akár, mely megmutatja nekünk milyenné válhat a Föld a jövőben, ha nem vigyázunk rá, hangsúlyozta Ramona Novicov.
Maga az alkotó Claudiu Szabó a megnyitón hangsúlyozta azt, hogy a fényképeket egy ma már nem működő romániai rézbánya meddőhányójánál készítette. Mint mondta, nem akarja megnevezni, melyik meddőhányóról van szó, mert hasonló esetekkel az ország más pontjain is találkozhatunk. Hozzátette, hogy a felvételeken látható színkombinációkat látványosnak is lehet nevezni, de a valóságban ezek a színek drámaiságot fejezne ki, mert azok a rendkívül élénk színek a természet pusztulását jelzik. Ezt a gondolatot fejezi ki a tárlat címe is: A halál színes ruhái, jelezte az alkotó. A szerdán megnyitott kiállítás június 8-ig látható.

Pap István