A televíziózás és a bevásárlás a románok kedvenc időtöltése

A televíziózás és a bevásárlás a románok kedvenc időtöltése
A televíziós műsorok megtekintése és a bevásárlás szórakoztatja leginkább a románokat, akiknek többsége szabadidejében nagyon ritkán látogat el színházba vagy moziba.

 A román média által idézett egyik felmérés szerint a megkérdezettek 24 százaléka napi 2-3 órát tölt a televízió előtt, 22 százalékukat pedig naponta több mint négy órára is leköti a sugárzott műsor. Legtöbben a híreket fogyasztják, a második legkedveltebb adások közé pedig a filmek tartoznak, majd a sportközvetítések következnek. A tájékoztatás terén hatalmas dominanciára tett szert a televízió, ugyanis a politikai információk 80 százalékát a televízióból szerzi a lakosság, a rádióból mindössze 6 százalék, a nyomtatott sajtóból pedig csak 5 százalék informálódik.

A kérdőívet kitöltők 27 százaléka használja az internetet, 73 százalékuk viszont soha nem ül le a számítógép elé, hogy a világhálón böngésszen. Könyvet a megkérdezettek 53 százaléka soha nem vesz a kezébe, 86 százalék pedig egyáltalán nem jár moziba vagy színházba. Ehelyett a lakosságot leginkább a bevásárlás szórakoztatja, áruházakban és plázákban a megkérdezettek 26 százaléka fordul meg havonta többször is. 17 százalékuk legalább egyszer egy hónapban, 12 százalékuk hetente többször is, míg majdnem 4 százalékuk naponta választja a szabadidő eltöltésének ezt a formáját.