A televízió megszelidítése

Ezzel a címmel indított programot a tanügyminisztérium, mely az elemi oktatátsban résztvevő diákokat érinti. A témával kapcsolatban segédanyagokat készítettek a pedagógusok számára.

A tanügyminisztérium az Országos Audiovizuális Tanáccsal (CNA) közösen programot indított, melyet PHARE pályázaton nyert összeggel finanszíroznak. A pályázat az elemi osztályokban tanuló gyermekeket célozza meg és a televíziózás káros hatásaira kívánja felhívni a figyelmet. A projekt keretében kiadott segédanyag egy meséskönyvet tartalmaz, valamit javaslatokat különböző tevékenységekre. Ezzel kapcsolatban szakembert is felkerestünk, Frigy Szabolcs iskolapszichológust, aki többek között elmondta, hogy valójában milyen hatással is van a televízió a gyermekekre és azok fejlődésére.

Szakember véleménye

„Lassan már mindenki érzi, hogy szükség van egy hasonló programra, és azt kellene elérni, hogy az elsődleges nevelési közeg a család legyen és ne a média” — fejtette ki Frigy Szabolcs. Az iskolapszichológus elmondta, hogy a gyermekek televíziózás közben nem használják a fantáziájukat és ez a kreativítás fejlődését gátolja, mivel kész képeket kapnak és nekik már nem kell elképzelni semmit, mint például mikor egy mesét felolvasnak számukra. A televízió visszaszorítja a kreativítást, amely a játék (például szerepjátékok) által fejlődik körülbelül I. osztályos korig. A televízió nem azon a szinten ad át információkat, mint a gyermekek szintje, mivel a kisebbek kezdeti időszakban, elképzelnek dolgokat, ami fejleszti a személyiségüket. „A TV mindent megmutat nem fejlődik a személyiség. A képi elemek segédeszközök, nem helyettesíthetnek semmit — szülői beszélgetések, kreatív játékok stb.” — mondta Frigy Szabolcs.

Vélemények

„Úgy érzem, hogy már szükség volt erre a programra és jónak találom” — mondta Tompos–Urbán Klára III. osztály tanítónője. „Jó lenne kicsit többet foglalkozni azzal, hogy mit lehet megnézni a televízióban, ez segítség lenne a szülőknek és a gyermekeknek is. Akár választott óraként is venni az órarendbe” — mondta el véleményét Dolóczki Márta IV. osztály tanítónője. Az iskolák a Megyei Tanfelügyelőségen igényelhetik a segédanyagokat.