A TBC Elleni Küzdelem Világnapja

A TBC Elleni Küzdelem Világnapja
A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság március 23-án a Tuberkulózis Elleni Küzdelem Világnapja (március 24.) alkalmából ismertette a TBC elleni küzdelem országos és helyi eredményeit. A sajtótájékoztatón a váradi fegyház TBC-programját is bemutatták.

 

Robert Koch 1882. március 24-én jelentette be a tuberkulózis baktérium felfedezését. Marius Pîrciogă a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a világnap alkalmából világszerte TBC elleni akciókat, felhívásokat, és tájékoztató programokat tartanak. Hozzátette, hogy a tuberkulózist bárki elkaphatja, hiszen levegőn keresztül terjed. A megelőző programoknak köszönhetően 2004-től a betegek száma világ szinten csökkenő tendenciát mutat, ennek ellenére még mindig három betegből egynél nem diagnosztizálják időben a TBC-t. Dr. Marlene Crişan, az igazgatóság munkatársa ismertette az országos és megyei adatokat. Romániában 2010-ben több mint 15 ezer új esetet jegyeztek fel, háromezer feletti volt a krónikus betegek száma, míg 2011-ben már csak 14 600 új beteg volt. Bihar megyében is csökkenést mutatnak az adatok: 2010-ben 402 TBC-s esetet jegyeztek fel (348 új és 54 krónikus beteg), míg 2011-ben már csak 360 esetet (310 új és 50 krónikus beteg). Az országos programoknak és támogatásoknak köszönhetően fejleszteni tudták a betegség kimutatásához szükséges felszereléseket, valamint 2002-2007 között országos alapból nyolc projektet valósítottak meg.

 

Korszerű felszerelések

 

A doktornő aláhúzta, hogy a baktérium kimutatása most már nem hatvan, hanem harminc napba kerül. Továbbá hozzátette, hogy különböző akciókat hajtanak végre a veszélyeztetett közösségekben. Elmondta, hogy a számítógépes adatbázisba minden esetet és kortörténetet betáplálnak, ezeket az adatokat Bukarestből is követhetik. Az ellenőrzéseknél Bihar megye mindig jól szerepel. A sajtótájékoztatón jelen volt Gabriel Ţica, a váradi fegyház szóvivője is, aki ismertette az igazgatóság programjával párhuzamosan az intézményben zajló TBC elleni akciót. Elmondta, hogy az újonnan érkezett rabokat egészségügyileg kivizsgálják, majd egy orvosi tájékoztatáson vesznek részt. Ha egy rab TBC-s, azonnal elkülönítik egy speciálisan kialakított szobában, majd elszállítják a kezelés időtartamáig. A szóvivő hozzátette, a váradi fegyházban van a legkevesebb TBC-s eset az országban.

 

Nagy Noémi

Címkék: , ,