A társadalom mentalitásának megváltoztatására van szükség

A társadalom mentalitásának megváltoztatására van szükség
Az európai hagyományos értékek védelmében jár el a magyar kormány, ezért támogatja azt az Erdélyi Magyar Néppárt és Tőkés László európai parlamenti képviselő is.

Tőkés László EP-képviselő és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke hétfőn Nagyváradon tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Tőkés László emlékeztetett arra, hogy azok, akik gerjesztik a migrációs népvándorlást, Európa elöregedésére és a nunkaerőhiányra hivatkoznak. „Ezzel szemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az, hogy demográfiai úton, családpolitikával kell megoldani a kérdést, és nem munkaerő importtal” – fogalmazott Tőkés László, hozzátéve, hogy a magyar kormány politikájának a sikeréhez mindenekelőtt a társadalom mentalitásának megváltoztatására van szükség. „Sajnos a családszeretet, a gyermekszeretet, az anyaság, a családi értékek devalválódtak, és erkölcsi válság sújtja az elöregedő Európát. A demográfiai veszteség és a kivándorlás tizedeli országainkat, ez különösképpen tragikus fejlemény a kisebbségi magyarságra nézve, hiszen mintegy félmillióval vagyunk kevesebben most, mint voltunk 1990-ben” – tette hozzá. Örvendetes fejleménynek nevezte az RMDSZ és a Fidesz közeledését, és bizakodásra ad okot Minority SafePack európai polgári törvényi kezdeményezés, de az RMDSZ nem lesz képes a már elért eredmények megőrzésére és további eredmények elérésére, ha nem szabadul meg korrupt politikusaitól. A sajtótájékoztón a Bihar és a Szilágy megyei RMDSZ-szervezeteket emelte ki, és név szerint is megemlítette Szabó Ödönt és Biró Rozáliát, akiket azzal vádolt, hogy meglopták a református egyházat. „Egyenesen botrányosnak tartom, hogy olyan személy képviselje magyarságunkat, és Románia külpolitikáját a parlament külügyi bizottságában, mint Biró Rozália” – fogalmazott Tőkés László utalva az egykori Ady Központ ügyére.

Kiállás Orbán mellett

A sajtótájékoztatón Tőkés László kiállt Orbán Viktor mellett, akit Tőkés megítélése szerint méltatlan támadások értek a két héttel ezelőtti brüsszeli európai parlamenti vitán. „Mindennek a teteje Guy Verhofstadt liberális belga politikus támadása volt, aki könyvégetés veszélyével támadta Orbán Viktort. Erre még rátett egy lapáttal Frans Timmermans (az Európai Bizottság alelnöke – szerk. megj.), aki antiszemitizmussal vádolta Orbán Viktort, nem is beszélve azokról a hazaáruló magyar szocialista politikusokról, akik minősíthetetlen támadásokat intéztek Magyarország miniszterelnöke ellen”. Tőkés László kijelentette, hogy ő, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács támogatja Orbán Viktor politikáját, és meglátása szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségnek (MAZSIHISZ) is el kellene utasítania az antiszemitizmussal való vádaskodást, ugyanakkor az egyházaknak erkölcsi védelmet kellene biztosítaniuk az ilyen támadásokkal szemben.

Politikai támogatás

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke kifejtette, hogy az EMNP természetes szövetségese a magyar kormánynak az európai hagyományos értékek védelme érdekében folytatott harcában. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon jövőre parlamenti választások lesznek, és az EMNP támogatást nyújt abban, hogy a lehető legtöbb magyar állampolgársággal is rendelkező román állampolgár szavazzon. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg több mint 500 ezer román állampolgár rendelkezik magyar állampolgársággal is. A továbbiakban emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt az EMNP volt az első romániai párt, amelyik javasolta, hogy Románia építsen kerítést a román–szerb határon a migráció megállítása érdekében. „Ez most is aktuális, és ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor arra ébredhetünk, hogy a borsi határátkelőt fogják lezárni” – tette hozzá Csomortányi.

Lex CEU

Az Orbán Viktort ért támadások kapcsán kérdeztük Tőkés Lászlót arról, hogy egyetemalapítóként és egy romániai magánegyetem alapító tanácsának elnökeként mi a véleménye a magyar kormány által elfogadott felsőoktatási törvénymódosításáról, az ún. Lex CEU-ról. Tőkés László elmondta: a magyar kormánynak nincs szándékában bezárni a Közép-európai Egyetemet (CEU), „ez egy rágalom a magyar kormány ellen. Egyébként a felsőoktatás kérdése a tagállamok kompetenciájába tartozik az EU-ban, és ha ezek EU-konform törvények, akkor semmit sem lehet mondani a törvény ellen. Véleményem szerint az új felsőoktatási törvényt kicsinyes politikai célokra használják fel a magyar társadalom destabilizálásában és az Orbán kormány megbuktatásában érdekeltek. Jellemző ebben a vonatkozásban, hogy a CEU rektora, Michael Ignatieff liberális pártelnök volt Kanadában, és ő inkább politikusi, mint rektori magatartást vesz fel ebben az ügyben, és militáns módon konfrontálódik a magyar miniszterelnökkel és a magyar törvényekkel, ami teljesen szokatlan.” Arra a kérdésünkre: akkor is ez lenne-e a véleménye, hogyha a román kormány is nyilvánvalóan csak a Partiumi Keresztény Egyetemet (PKE) célzó módosítást eszközölne a felesőoktatási törvényben, Tőkés László azt válaszolta, hogy nem lehet ilyen összehasonlítást végezni, mert a PKE-t Romániában alapították külföldi egyetem részvétele nélkül, ugyanakkor a PKE akkreditálva van a román törvények alapján.

Pap István