A tanügyi dolgozók 2022-ig, éves bontásban kapják meg a bíróság által megítélt kártérítést

A tanügyi dolgozók 2022-ig, éves bontásban kapják meg a bíróság által megítélt kártérítést
A képviselőház úgy döntött keddi ülésén, hogy a tanügyi dolgozók 2022-ig, éves bontásban kapják meg a bíróság által megítélt kártérítést. A jogszabályt 166 képviselő támogatta, ketten tartózkodtak, 90-en ellene voksoltak.

A tervezetet Liviu Dragnea házelnök, Mihai Tudose miniszterelnök, Liviu Pop oktatási miniszter és Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes kezdeményezte.
‘2018-tól költségvetési keretet biztosítanak azon bírósági döntések végrehajtására, amelyek 2017. december 31-én emelkednek jogerőre, és amelyek a végrehajtási végzés által meghatározott bérek és ezek kamatai kifizetésére irányulnak’ – írja a jogszabály.
A bírósági határozatokban meghatározott összegek kifizetése a következőképpen történik: 2018-ben a végrehajtási végzés értékének 5 százaléka, 2019-ben 10 százaléka, 2020-ban és 2021-ben 25-25 százaléka és 2022-ben a végrehajtási végzés 35 százaléka.

A számítási módszertant miniszteri rendelet adja meg a törvény megjelenésétől számított 30 napon belül, az ágazati szakszervezetekkel történt egyeztetés után. Az ellenzék képviselői azt rótták fel a hatalomnak, hogy ezzel öt évre kitolják, hogy a tanárok pénzükhöz jussanak, míg a kormánykoalíció képviselője szerint a pedagógusok ‘visszakapnak valamit’ abból, amit a demokrata-liberális kormányzat alatt elveszítettek.
Ebben az esetben a szenátus hozza meg a végső döntést.

www.agerpres.ro

Címkék: ,