A tanügyminisztériumtól kér támogatást Várad

A nagyváradi polgármesteri hivatal vázolta a 2009. évi helyi illeték- és adópolitikáját. Biró Rozália alpolgármester bejelentette: a város a tanügyminisztrériumtól kés támogatást helyi tanügyi beruházásokra.

Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere kedden  sajtótájékoztatón  beszélt a 2009 évi helyi adók és illetékek kialakításáról. A város javasolni fogja, hogy a jogi személyek számára az ingatlanadót jövőre 1,6-ról 1,4 százalékra vigyék le, amely az azt követő években is évi 0,2 százalékkal csökkenne. Ez a 0,2 százalékos csökkentés egyébként mintegy 30 milliárd régi lejt tesz ki a város költségvetéséből. Midemellett érvényben marad az adókedvezményekre vonatkozó szabályzat. Az illetékekre vonatkozó javaslatok kapcsán augusztusban közvitát rendeznek, és ezek után alakítja ki a városvezetés a végleges javaslatcsomagját.

A nagyváradi önkormányzat beadványt írt a Tanügyminisztériumnak, melyben több a városban történő ingatlanfejlesztési tervre kér támogatást. Ezek között szerepel három új ingatlan megépítése: egy negyven tanteremből és a hozzá tartozó épületekből álló iskolaközpont megépítése a Partenie Cosma és a Vasile Voiculescu liceumok számára, lévén, hogy azokat az épületeket, melyekben az iskolák jelenleg működnek, visszakapták régi tulajdonosaik. Ezen kívül a Liszt Ferenc és a Gradinarilor utcán építenének egy-egy óvodát, melyek felépítéséhez egyenként kétmillió lejt kér a tárcától a város.