A tanügyi törvénytervezetről

A tanügyi törvénytervezetről
Ma egy hete Pásztor Gabriella tanügyi államtitkár részt vett Marosvásárhelyen a tanügyi törvénytervezetről a magyar püspökökkel folytatott tanácskozáson. Az alábbiakban ezt ismerteti.

Pásztor Gabriella államtitkár és Murvai László tanácsos a megbeszélésen többek között arról tárgyalt, hogy az egyházi tulajdonban működő iskolák hogyan tudjanak részesülni a tanintézeteknek szánt összegekből. Beszéltek az erről szóló szerződésekről, bérbeadási módozatokról is. Az egyházi tisztségviselők megtették észrevételeiket a tanügyi törvénytervezettel kapcsolatban, azon belül is a felekzeti oktatással kapcsolatban, ők pedig ezeket összesítették.

„Pillanatnyilag több ezer a tanügyi törvénytervezettel kapcsolatos hozzászólások száma. Az észrevételeket meg lehet tenni a tanügyminisztérium honlapján, de érkeztek az államtitkárságra, a különböző igazgatóságokra is javaslatok. Például a Hargita Megyei RMDSZ fejléces papírjain, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség kisérő anyagával megkaptuk azt a 4811 aláírást, ami a megye kölönböző iskoláiból érkezett. Ez az ő kezdeményezésük volt, a román nyelv oktatásának megváltoztatására.” – mondotta az államtitkár.

Megbeszélés

Zalder Éva, a Szent László Gimnázium igazgatója részt vett azon a gyűlésen amit a szülőknek meg az iskolaigazgatóknak tartottak a tanügyi törvénytervezetről a tanügyminisztérium kezdeményezésére. Számos hozzászólás hangzott el, de senkinek sem volt elégedett a tervezet mostani formájával.

Pásztor Gabriella elmondta: A több tízezer javaslatot március közepéig dolgozzák fel a tanügyminisztériumban. A hónap végéig elvi egyeztetést folytanak a különböző bizottságokkal, a szakszervezetekkel április 10–15. között tárgyalnak, hogy a szakminiszter elképzelése szerint a törvénytervezet április végére átkerülhessen a parlamentbe.

Murvai László tanácsos szerint gyakorlatilag ennek a törvénynek vannak előremutató tendenciái. Ezek benne vannak az általános elvekben. A gondok abból adódnak, amikor konkrétizálni kell az általános elveket. Például a versenyvizsgákra való jelentkezés eddig centralizált volt. Most általános elvként szerepel az, hogy az iskolák is szervezhetik, de amikor visszatér a törvénytervezet erre a részre, az olvasható, hogy az szervezhető iskolában, iskolaközpontokban, vagy központilag. De a végső döntést egy miniszteri rendelet fogja meghozni.