A találkozást szolgálja majd az új püspöki palota

A találkozást szolgálja majd az új püspöki palota
Az ütemtervnek megfelelően zajlanak a munkálatok a püspöki palotában és a parkban – hangzott el tegnap délután azon a nyilvános bejáráson, amit a váradi Római Katolikus Püspökség szervezett. Az eddigi állás szerint a külső felújítással 92 százalékban végeztek.

Magyar és román nemzetiségű érdeklődők egyaránt összegyűltek tegnap délután a püspöki palota dísztermében, mely az impozáns épület és környezete bejárásának kiindulópontját képezte. Köszöntő beszédében Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta, hogy szándékosan jelölték ki ezt a helyiséget, hogy ezáltal is jelezzék: noha a 2017 decemberében elkezdődött beruházás miatt építőtelep alakult ki, és sokan rá is csodálkoznak erre, azért az épület továbbra is „él”, és az iroda is működik. A többfős csapat alapemberei Matuz Zsolt projektmenedzser, Emődi Tamás tervezőmérnök, műépítész, a Franciaországból érkezett Beaudet Tancred kertész, tájépítész, aki irányítja a parkban zajló különlegesebb munkákat, valamint a kivitelező cég részéről Dana Ionaşcu. Ők minden héten rendszeresen találkoznak egymással, hogy értékeljék az aktuális tevékenységet, közösen megbeszéljék és megoldják az időközben felmerült problémákat, nehézségeket, hiszen meglepetésekből akad bőven, folyamatosan adódnak újabb és újabb helyzetek.

Ami pedig a munkálatokat illeti, azok az ütemtervnek megfelelően haladnak. Az eddigi állás szerint a külső felújítással több mint kilencven százalékban végeztek (tetőszerkezet, külső homlokzat, nyílászárók), és reményeik szerint körülbelül három héten belül ez befejeződik. Mindeközben belül is dolgoznak, lassúbb és gyorsabb ütemben, ami egyebek mellett statikai megerősítést feltételez, a falak felfrissítését, belső terek kialakítását, vagy amennyiben szükséges, a módosítását. Nagy a felfordulás, hiszen a közműhálózatot teljes egészében kicserélik, korszerűsítik. Feladatot jelent a zöld energia kihasználása is, hiszen ez részét képezi majd az ingatlan fűtésének, klimatizálásának.

Zarándokház

A püspök szerint ha tartják ezt az ütemet, a céldátumkor, 2020 decemberében át tudják adni a teljesen renovált Püspöki Palotát. A felújítását a magyar kormány finanszírozza a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. A kivitelezési időszaka 2017.08.11. – 2020.12.31, a vissza nem térítendő támogatás értéke 1,9 milliárd forint.

A parkot átalakítják, és ezt a munkát egy másik projekt részeként a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétummal partnerségben, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósítják meg. A műemlékvédelmi hatóság engedélyéhez igazodva próbálják visszaállítani a park eredeti formáját úgy, hogy azért minél több zöldövezet legyen kialakítva. Ez néha határozott beavatkozásokat is feltételez, hiszen sok olyan növényt találtak, ami nem illik egy barokk térhez. Sok minden kikerült tehát, de csak azért, hogy helyet csináljanak újabb telepítéseknek. Az épület főtengelyében, jobb és baloldalt lesz a barokk kert, illetve kétoldalt az angolkert, a területén régi és védett fákkal. A harmadik elem pedig, ami újdonságnak számít, a székesegyház körül a biblikus növények kertje, amelyek a Szentírásban szerepelnek, és lehetőséget teremtenek az elmélkedésre.

Elhangzott az is: bár hatalmas épületről van szó, mégse tudnak elhelyezni benne mindent, amit a váradi egyházmegye egy ilyen vallási, kulturális központban szeretne. A koncepció az, hogy a palota kétharmad része ezt a központot foglalja magába: lesznek muzeális, tehát kiállítótermek, hogy az ide látogatók szembesüljenek a múlttal, a gyökerekkel, melyeknek a nyomait őrzi a püspökség. Ezt szolgálják majd a közösségi termek, ahol „mindenki magára találhat”. Ilyen értelemben négy konferenciatermet alakítanak ki, oly módon, hogy mindegyik csak úgy lesz elérhető, hogy ez valamilyen módon a muzeális teret is érinti. A találkozást szolgálja majd a székesegyház előtti kis tér is, a középpontban Szent László szobrával, valamint ellenkező irányban az amfiteátrum. Ehhez még hozzá sorolható a régi szeminárium épülete, nem messze a székesegyháztól, a stadion mellett, ahol egy negyven férőhelyes zarándokház fog működni, szintén a magyar kormány támogatásával.

Ciucur Losonczi Antonius0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .