A Tádé néptáncegyüttes Biharfélegyházán

A Tádé néptáncegyüttes Biharfélegyházán
Bihar megye – Biharfélegyházán megtelt a kultúrotthon, amikor Magyarországról érkezett vendégek szerepeltek a színpadon: a püspökladányi Tádé néptáncegyüttes mutatta be tánc- és énektudását.

A helyi református egyházközség meghívására érkeztek a püspökladányi táncosok a községbe, és a Polgármesteri Hivatal közös szervezésében rendezték meg a kultúrális eseményt. A Tádé néptáncegyüttes 1979–ben alakult, tagjai általános és középiskolás tanulók. Tevékenységük legfőbb célja a néphagyományok, népszokások átörökítése, és ebből táplálkozó koreográfiák színpadra állítása. Kézműves foglalkozásokat és táncházakat rendeznek, az aktuális jeles napokhoz illeszkedően. Koloszár Erzsébetet, az együttes vezetőjét művészeti munkájáért 1995–ben a Csenki Imre néptanítói díjjal tüntették ki. Állandó kísérő zenekaruk a CSIMI gyermekegyüttes.

Visszavárják őket

A program bevezetéseként Szabó Zsolt félegyházai lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, majd Petőné Papp Margit (Püspökladány) üdvözölte a község elöljáróit, a megjelenteket és elmondta, hogy ez az alkalom is az összetartozás érzését jelenti. A táncegyüttes somogyi, hajdúsági, szatmári, kalotaszegi, valamint kalocsai lánytáncot mutatott be, a közönség nagy tapssal jutalmazta fellépésüket. Végezetül Kelemen Zoltán polgármester köszönte meg a szereplést, elmondva, hogy nagyon fontos a magyarság hagyományainak ápolása, és sok szeretettel várják a táncegyüttest vissza községükbe.

Deák Renáta