A tömegközlekedési szokásokat vizsgáltatta a HKV

A tömegközlekedési szokásokat vizsgáltatta a HKV
Nagyvárad – Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Helyi Közszállítási Vállalat székhelyén. Székedi Levente szociológus több közvéleménykutatás eredményeit ismertette, melyet a HKV megbízásából készített a PKE.

Székedi Levente szociológus azoknak a tanulmányoknak a végeredményeit ismertette, melyeket a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) megbízásából készített a Partiumi Keresztény Egyetem társadalomtudományi katedrája abból a célból, hogy felmérjék: mekkora a tömegközlekedési járművek kihasználtsági foka, illetve az utazóközönség mennyire elégedett a cég által nyújtott szolgáltatásokkal. Külön vizsgálták Nagyváradot és a metropolisz övezetet, munkanapokon és hétvégeken, illetve a villamos- és a buszvonalakat, különböző napszakokban. 2010. május 26. és június 15. között a járműveken végeztek közvéleménykutatást (17 pontos kérdőívek, melyeket 632, tizennégy év fölötti utas töltött ki), július 15. és augusztus 3. között pedig házhoz mentek (828 nagykorú válaszolt 40 kérdésre). Ugyanakkor fókuszcsoportokkal is találkoztak Hegyközpályiban, Biharon, Szentandráson, Nagyürögdön, Hegyalján és Váradszentmártonban, a 60-120 perces interjúk során a megkérdezettek mobilitási szokásaira voltak kiváncsiak.

Meglepő válaszok

A két kutatás számos érdekes következtetéssel zárult, íme néhány adat, a teljesség igénye nélkül. Egy átlagos munkanapon, iskolaidőszakban átlagban 121.382 utas száll fel a tömegközlekedési járművekre, hétvégeken pedig 48.779. A villamosokat többen veszik igénybe, mint a buszokat, munkanapokon pedig két és félszer többen utaznak, mint szombaton és vasárnap. A buszjáratok kihasználtsági foka nem egyenletes, míg a 14-es járaton például naponta 15 ezren is megfordulnak, más vonalakon az ezret sem éri el ez a szám. Tipikus jelenség, hogy sokan a gyaloglást a tömegközlekedéssel kombinálják. Munkanapokon a megyeszékhely lakosságának 40 százaléka tömegközlekedik, ezen utasok körülbelül 60 százaléka pedig naponta igénybe veszi a HKV járműveit. 41 százalék kizárólag villamosozik, 6 százalék csak buszozik, a válaszadók 37 százaléka pedig mindkettőre felül. Csúcsidőnek a 7 és 9 óra, illetve a 12 és 16 óra közötti időszak számít. Szívesen utaznak ezen időszakban a nyugdíjasok is, akik szívesen vennék, ha éjszakai járatok is létesülnének. Többen nosztalgiával gondolnak arra, hogy egykoron Várad-Velencére járt a 2-es villamos, s örülnének annak, ha közvetlen járat kötné össze Várad-Szőlőst és Várad-Rogériuszt. Sokan azt szeretnék, hogy a buszmegálló közvetlenül a lépcsőházbejáratuk vagy a házuk előtt legyen, viszont azzal nem értenének egyet, hogy a busz az ablakuk előtt haladjon el… A válaszadók jelentős hányada új vonalakat létesítene, felújítaná és korszerűsítené a gépjárműparkot, csúcsidőben sűrítené a járatokat és a villamos árammal működő járműveket preferálná (troli bevezetése).

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,