A szonett olyan mint az élet

Akt.:
A szonett olyan mint az élet
Nagyvárad- Kedd délután A Magyar Kultúra Napja alkalmából a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola vendége volt Markó Béla költő, irodalmár, magyar szakos tanár. Válaszolt a diákok kérdéseire.

 

Az összejövetel felvezetőjeképpen a Pásztor Gabriella igazgatónő és Kecse Gabriella aligazgatónő által felkészített diákok zenés-prózai irodalmi műsorral léptek fel a tanintézmény dísztermében. Ismertették Kölcsey Ferenc életét, a Himnusz keletkezésének körülményeit, és a meghívottként jelen levő Markó Béla költő néhány versét is elszavalták, illetve az egyik meséje is elhangzott. Bakiszmaler Noémi (VIII. C) és Mészáros Csaba (VII. B) saját költeménnyel készült, valamint közreműködött a V. A-s Szatmári Loretta (billentyűk) és a VI. B-s Fábián Tamás.

A kérdésekre válaszolva az RMDSZ volt szövetségi elnöke azon meggyőződésének adott hangot: tehetségtelen emberek nincsenek, mindenki ért valamihez, és nem csupán a művészek, hanem például a közgazdászok, a mérnökök és a jogászok, valamennyi szakma képviselői is alkotóknak tekinthetők, hiszen a gondolataik, a munkájuk nyomán létre jön valami. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a tehetség mellett sok-sok munka is kell az ihlethez, nem lehet karba tett kézzel ülni és arra várni, hogy megszálljon minket. Keresni kell az ötleteket, az eszméket, hiszen a minket körülvevő világban meg lehet találni mindazt, amiből valamilyen alkotás lehet. „Nyitott szemmel kell járni a világban, hiszen a versek nem valamilyen lángoló csodák, a költészet ott él a mindennapjainkban, csupán meg kell tanulni meglátni”- mondta.

A példaképekről Markó Béla megjegyezte: időről-időre fontos ugyan, hogy elismeréssel illessük egy költő vagy művész munkásságát, de nem szabad arra törekednünk, hogy olyanok legyünk, mint valakik az elődeink közül, inkább valami újat adjunk hozzá ahhoz, amit ők alkottak.

A meghívott egy gyerekkori történet elmesélésével azzal bátorította a gyermekeket, hogy ha esetleg egy fellépésük során netalán belesülnek a szövegükbe, azért nem csüggedjenek, mert vele is előfordult már ilyen. Elmondta, hogy valamikor VI-VII. osztályos korában az egyik iskolai ünnepségen kiállt, hogy elszavalja saját költeményét, de az első strófa után semmi sem jutott az eszébe, hiába súgott neki a tanárnő a függöny mögül. Így nem tehetett mást, meghajolt és levonult a színpadról. „Ebből most ne azt a következtetést vonjátok le, hogy Markó Béla még a saját versét sem tudja elmondani, inkább azt szűrjétek le, hogy egy baki nem jelenti azt, hogy a későbbi életek folyamán többé nem foglalkozhattok irodalommal, hiszen én is végül költő, és magyar szakos tanár lettem”, tanácsolta a gyermekeknek.

Madár lenne

Markó Béla arról is beszélt, hogy az általa is kedvelt szonett egy nehéz versforma, nagy kihívás jelenthet bárki számára, de ugyanakkor sikerélményt nyújt, ha valaki el tudja érni azt, hogy se több, se kevesebb mint 14 sorban fogalmazza meg a gondolatait. De végeredményben ilyen az élet is: kötött térben és időben kell megoldanunk bizonyos feladatokat, vélekedett. Megtudhattuk azt is, hogy ha nem ember, hanem valamilyen élőlény lehetne az RMDSZ volt szövetségi elnöke, akkor leginkább madár szeretne lenni, és szerinte nem összeférhetetlen az, hogy valaki egyszerre legyen költő és politikus, hiszen végső soron mindkét közéleti szereplő a gondolatait fogalmazza meg a nyilvánosság számára.

Ciucur Losonczi Antonius