A szociális szolgáltatásokról tanácskoztak

Nagyvárad – Mintegy 150 személy vett részt azon a megbeszélésen, amit a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó Bihar megyei civil szervezeteket tömörító Strong Koalíció szervezett szerdán a Városháza tanácstermében.

Nem csak a civil szrvezetek képviselői, hanem a szociális szolgáltatásokat igénybe vevők, valamint Petru Filip polgármester, Bíró Rozália alpolgármester, az ASCO igazgatója Adina Madar is jelen volt. A tanácskozást Corina Dragomirescu egy temesvári szociális tanácsadó szervezet képviselője vezette, aki elmondta, hogy a cél a szociális szolgáltatások javítása, mely egybeesik az Európai Parlament célkitűzésével is. Nagyvárad példaként szolgálhat, hiszen a Strong koalíció a nagyváradi Egyetem segítségvel készített egy tanulmányt, felmérték a lehetőségeket és igényeket, motmár csak megoldásokat kell találni. Van remény, hiszen Nagyváradon működik országszerte a legtöbb szociális szolgáltatással foglalkozó civil szervezet. Megkérdeztek egy néhány jelenlévőt is miként vannak megelégedve az alapítványok által nyújtott szolgáltatással. Egy sem panaszkodott. Kisült viszont, hogy több pénzre lenne szükségük a szervezeteknek, mert önkénteseket nem találnak, alkalmazott szakgondozókat meg nincs miből megfizetrniük.

Petru Filip polgármester elmondta, hogy nagyon sokat költ a város szociális célokra, csupán beteggondozót 1300-at fizetnek, de Nagyvárad költségvetésének a fele sem lenne elég, hogy minden igényt megoldjanak. Olvasta a tanulmányt, egyet ért a civil szervezetek részvételével, már kötöttek is szerződést egy néhánnyal, és ezután is kötnek azokkal, akik engedéllyel működnek, hiszen az általik migényelt pénztámogatás nem terheli meg különösebben a költségvetést. A Strong készítsen egy költségvetési tervezetet szolgáltatásonként, azt lehetőleg nyújtsák be még december elején, hogy tudják megtárgyalni a Városi Tanácsban és utána bevenni a jövő évi költségvetési tervezetbe, amit valószínűleg december 20-án tárgyalnak meg, mondta a polgármeter.

Petru Filip