A szív megosztásának ünnepe Szalontán

Akt.:
Fotók: Sapungi Béla és Szenkó Melinda
Fotók: Sapungi Béla és Szenkó Melinda
Nagyszalonta vállalkozói immár 12 éve fognak össze az árva sorsú gyermekekért. Az RMDSZ hívására ez elmúlt hétvégén is jelesre vizsgázott szolidaritásból a hajdúváros. „Az ember kell megharcolja a saját kihívásait” – hangzott el az ünnepi köszöntők keretében.

 

A Zilahy Lajos Művelődési Házban meghitt, karácsonyváró hangulat fogadta mindazon jó szándékú embereket, akik arra szövetkeztek, hogy a Böjte Csaba munkássága által fémjelzett Szent Ferenc Alapítvány árvái és a város nehéz sorsú gyermekei számára pénzadományokat gyűjtsenek. A jelentős múlttal rendelkező jótékonysági est történetét villantotta fel köszöntőjében Balázs Anita, az est háziasszonya, majd Török László polgármestert szólította a mikrofonhoz, aki 12 esztendővel ezelőtt életre hívta az adományozó rendezvényt. Az elöljáró kijelentette: Nagyszalonta polgárai nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyítják, hogy a városban erős a szolidaritás. Hangsúlyozta, ezért az est mottója: A szeretet váltóneme a cselekvés.

szalonta2

A tevékeny ima ereje

Ezt követően az est ünnepi szónoka, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Szép ívű beszédében a püspök kihangsúlyozta, hogy „a tevékeny imádságnak ereje van”, ezért az imádkozó embert feltölti energiával az Istenhez intézett fohász. Ezért a jótékonykodás az erős embert tovább erősíti. A jótékonysági est a „szív megosztásának az ünnepe” – hangsúlyozta a rendezvény szónoka. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondolatai egyben iránymutató tézisek is lehetnének. Ennek középpontjában Jézus állt, aki példája révén azt akarja üzenni, hogy az ember kell megharcolja a saját kihívásait. Ebben a vívódásában egy kiteljesedő, értékesebb személyiséggé válunk, képesek leszünk egymás mellé állni, összefogni. Nemzeti kontextusba helyezve a gondolatait, elmondta, hogy a gyermekvállalás a megoldás, mert az egy olyan csoda, amely képes megváltani a magyarságot. „Egy gyermek születésével életre jön egy anya és egy apa, mint ahogy a nagymamák és nagyapák is. Elindul az élet bűvös, csodálatos köre. Tartsátok itthon a gyereket, és ne adjátok el az ősi, szülői, nagyszülői házat” – mondta a szerzetes, akit hosszú tapssal értékelt a hallgatóság.
Az eseményen szót kapott még Fráter Olivér, a Nemzeti Stratégiai Intézet elnökhelyettese. Az elöljáró elmondta, hogy Török László polgármester szorgalmazását követően az intézet anyagi forrásokat mozgósít annak érdekében, hogy a magyarul érettségiző szalontai diákok külön felkészítő programba kapcsolódjanak be, mely még eddig csak a Székelyföldön tanulók számára volt elérhető.

szalonta1

„Áldjon meg téged az Úr!”

Az emelkedett gondolatokat követően a nagyszalontai Szent Antal otthon száz növendékéből a színjátszók léptek a közönség elé, hogy tovább fokozzák a rendezvény ünnepi jellegét. Jézus születésének szép, igényes módon való felidézését az adakozók nagy tapssal hálálták meg. Ezután színpadra szólították a sok gyermeket, akik, megtöltve a nézőteret, szívmelengető látványt nyújtottak. Ekkor adta át Csűry István püspök az ifjak gyűrűjében Csaba testvérnek az est folyamán összegyűlt adományokat. Ez az összeg 80 ezer lej, vagyis valamivel több, mint 18 ezer euró, amit Böjte Csaba meghatódva köszönt meg az adakozóknak. Majd kicsiny kezek emelkedtek a magasba, és együtt énekelték a közönséghez intézve dalukat: „Áldjon meg téged az Úr!”

szalonta3

Gálaműsor

A fennkölt pillanatokat követően gálaműsorral kedveskedtek a szervezők a nagyszámú vendégnek. Soltész Rezső egy csapásra megnyerte magának a közönséget. A hangulatos gyertyafényeknél a közönség együtt énekelte a fellépővel az andalító romantikus számokat. Csak fokozódott a hangulat, amikor a művész a megterített asztaloknál helyett foglaló adományozók közé is lement, és velük együtt idézte meg a legnagyobb slágereit. Sokak örömére a gyermekek is bekapcsolódtak az éneklésbe, jelezve, hogy ez az esemény valóban „a szív megosztásának ünnepe” volt.

Szatmári Erzsébet