A színházlátogatók örömére

A színházlátogatók örömére
A ma színházának egyik fő célkitűzése a gazdag civil társadalmat bevonni a színház varázslatos munkájába. Nagyon sok színházba járó ember nem is tudja elképzelni, hogy az előadás alatt látott vagy hallott cselekmény-sor mögött milyen komoly színészi teljesítmény húzódik meg. Ugyanakkor a színész a mindennapi életben ugyanolyan „gyarló” ember, mint bárki, aki körülötte él.

 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetősége minden alkalmat felhasznál annak érdekében, hogy a színház rejtett erényeit, eljuttassa a közönségének ahhoz a rétegéhez, melynek jelenléte nélkül nem tudja teljesíteni azt, amit évszázadok óta igényel a nagyérdemű, nemcsak nálunk, hanem mindenütt a nagyvilágban.

Március 28-án és 29-én az Atelier 200 elnevezésű színházi műhely zajlik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Amint Tompa Gábor igazgató- főrendező a sajtótájékoztatón elmondta: „Az ATELIER 200 workshop (munkaértekezlet) lényege az, hogy jól érezzük magunkat.

Az ATELIER 200 nemzetközi projekt célja kiterjeszteni a színház tevékenységét a civil szférába, ami egybevág a kortárs színházi törekvésekkel. Ezért is vesz részt a Kolozsvári Színház a projektben, hiszen az Interferenciák Fesztivál keretében is erre törekedtünk.”

A Bobigny-i MC93 színház által kidolgozott, már több UTE tagszínházban megvalósult ATELIER 200 projekt 2012-ben indult el, és mostanáig összesen több mint ezer civil vett részt benne, Európa-szerte.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 28-án és 29-én szervez kétnapos színházi workshopot a projekt keretében, ahol kétszáz színházkedvelő személy, 48 óráig, négy fiatal rendező és színész, Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc vezetésével, birtokba veheti a színpadot. „Foglalkoztat annak lehetősége, hogyan lehet a nézőt bevonni az előadásba – ezt kutattam akkor is, amikor a szamosújvári börtönben rendeztem előadást” – mondta el Andreea Iacob. Számára izgalmas kideríteni, hogyan lehet eltörölni a határokat a színház és a közönség között? A kifejezetten újszerű megközelítési mód ugyanakkor hosszú távon abban is segíthet, hogy a néző a színház iránti szeretetének új dimenzióit fedezze fel.

Sinkó Ferenc, aki a műhelymunka színpadi mozgással kapcsolatos részében vállal oroszlánrészt, elárulta: A résztvevők maguk tapasztalhatják, milyen határozott utasítások nyomán cselekedni, de alkalmat kapnak arra is, hogy saját ötleteiket megvalósíthassák, hogy megtalálják a helyüket a színpadon. Bevallotta: „A projekt számunkra is kihívást jelent: készítettünk egyféle forgatókönyvet, de készen állunk arra, hogy bármikor letérjünk az általunk javasolt útról”

A laikus nézőkkel folytatott beszélgetések során gyakran meglepődöm az elhangzó kérdéseken, amelyek főleg a színészek munkájának gyakorlati oldalával kapcsolatosak: hogy tudják megtanulni a szöveget, vagy minden előadáson elvégezni ugyanazt a mozgást?

Az Atelier 200 projekt alkalmat nyújt arra is, hogy az érdeklődők választ kapjanak ezekre a kérdésekre.

„El szeretném felejteni a színházat, inkább az érdekel, hogy alkalmat teremtsünk a nézőknek arra, hogy áthatoljanak a színpad negyedik falán túlra” – fogalmazott Molnár Levente. Román nyelven elmondott szövegében kifejtette: A két nap alatt négyszer találkozunk, minden alkalommal különböző reakciókra számítunk, és igyekszünk minél rugalmasabbak maradni, kölcsönösen alkalmazkodni egymáshoz a résztvevőkkel.

A workshopot Makkai Bence fotográfus dokumentálja majd, és ő készíti el azt a 10-15 perces videofelvételt is, amelyet az Atelier 200 projektben résztvevő összes színház által megszervezendő nemzetközi fesztiválon bemutatnak majd. A fényképeket pedig kiállításon tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A műhelymunka vezetői arra hívták fel a figyelmet: a jelentkezők számára csak alsó korhatárt (14 év) szabtak meg, a céljuk az, hogy minél több korosztály vegyen részt a workshopon.

Andreea Iacob szerint „Nem kell félni a jelentkezéstől, a lényeg az, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, és játékos formában derítsük ki, mit jelent színésznek lenni”

Az elmondottak szerint a műhelymunkára gyorsan fogynak a helyek.

Amint mondják a látóhatár tágulásával több új, eddig ismeretlen értéket fedezhet fel minden kolozsvári polgár, aki résztvesz ebben a maga nemében nálunk fele még ismeretlen, új színházi kísérletben. Kapcsolódjanak be.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,