A szervezett bűnözés elleni román ügyészség elemzi a nyilvánosságra került adatokat

A DIICOT főügyésze, Daniel Horodniceanu
A DIICOT főügyésze, Daniel Horodniceanu
A szervezett bűnözés elleni román ügyészség elemzi a panamai offshore-botrány nyomán nyilvánosságra került információkat és adatokat – jelentette ki kedden a vádhatóság főügyésze, Daniel Horodniceanu.

Közölte: megvizsgálják, hogy a korábban lezárt vagy a még folyamatban levő ügyek esetében milyen új információkat hozhatnak a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott információk.

Horodniceanu szerint mindazonáltal a pénzmosás elleni hivatalnak lenne több eszköze arra, hogy behatóbban vizsgálódjon a nyilvánosságra került adatok között.

Dacian Ciolos román miniszterelnök kedden újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem beszélt az adóhivatal vezetőjével a panamai offshore-botrány ügyében, ugyanis az adóellenőröknek nem kell miniszterelnöki utasítás ahhoz, hogy eljárjanak, amennyiben adócsalásra derítenek fényt.

Romániában a Rise Project oknyomozó újságírócsoport vett részt a panamai ügyvédi irodától kiszivárgott – offshore vállalatok adatait tartalmazó – iratok feldolgozásában. Közülük Paul Radu újságíró a Digi 24 hírtelevíziónak kedden elmondta: eddig 100 romániai személy neve bukkant fel az iratok között, többnyire befolyásos üzletembereké. A neveket azonban csak fokozatosan hozzák nyilvánosságra, miután feldolgozzák a rendelkezésükre álló adatokat.

A román média eddig Vasile Frank Timis üzletembert, a verespataki bányaprojekt kezdeményezőjét, valamint korábban a román futballba befektető Cristian Borcea és Constantin Iacov üzletembereket nevesítette.