A szépkorúakat köszöntötték

A szépkorúakat köszöntötték
Az október 1-jei Idősek Világnapja alkalmából a Partium Alapítvány együttműködve az RMDSZ Nőszervezettel és a városi RMDSZ-szervezettel ünnepséget rendezett az Ady líceum dísztermében.

A Communitas Alapítvány által támogatott rendezvényen megjelent szép számú érdeklődőt dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte. Felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt az UNESCO döntött úgy, hogy október 1-je az Idősek Világnapja legyen, figyelemfelkeltő célzattal, hiszen már akkor látni lehetett, hogy a társadalom szerkezete jelentős átalakulásokon fog keresztül menni, ami népesség életkorát illeti. Megjegyezte: épp ezért a köszöntést olyan hasznos információk átadásával kötötték egybe, melyek a vezetőink számára is hasznosak lehetnek, amennyiben foglalkoztatja őket ez a téma. A főszervező ugyanakkor sajnálattal bejelentette: dr. Mikola István államtitkár nem tudott eljönni, mivel halaszthatatlan hivatalos ügye támadt Szudánban, az értesítő levelét Pető Dalma, az RMDSZ váradi szervezetének ügyvezető alelnöke olvasta fel.

Csűry István királyhágómelléki református püspök teológiai ismérvek alapján vesézte ki a generáció közti konfliktusok témakörét. Meglátásában a probléma már a Szentírásban is megjelent, onnan eredeztethető, hogy az ember bűnbe esett, mely azt jelentette, hogy önmagunkat se tudjuk megbecsülni, elrontottuk Istennel és a környezetünkkel való kapcsolatot, mindent összezúzva, ami addig jó volt. Megjelent a „csakugyan” szó, mely végigkíséri minden ember életét, kísértésbe víve bennünket. Egy jelentős mozzanat az özönvíz volt, hiszen attól kezdve megfeleződött, majd negyedjére hullott az emberi élettartam ideje, de tévedést lenne azt hinni, hogy a halál jelentené a feloldozást a gyermekek szülő általi megkülönböztetésére, vagy a testvérek közti irigységre. Napjaink rohanó világában pedig ismét úgy tűnik, hogy fokozódik a generációk közti ellentét, hiszen nagyon hamar változik a világ, már nem a családfők „mondják meg a tutit”, hanem az internet, a Facebook és a Google. Nem szabad azonban feladni a reményt, „meg kell teremteni az odafigyelés és a viszontfigyelés csodáját”- hangsúlyozta az egyházfő, azt tanácsolva idősebb kortársainak, hogy a hit erejével, bátran éljenek a modern technika kínálta lehetőséggel, hiszen új kihívások, új kígyók mindig lesznek, és ezekre valamiféleképpen választ kell adni.

Idős pedagógusok

Cseke Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, kuratóriumi tag a szépkorúak közé sorolta mindazokat, akik tágabb értelemben véve az aktív szakmai élettől visszavonultak ugyan, de még frissen élik az életüket, bölcsességüknek, higgadtságuknak köszönhetően hasznos tagjai a társadalomnak. Olvasatában genetikailag benne van a magyarokban az idősek tisztelete, ugyanis már Szent István intelmei közt is szerepelt az, hogy meg kell becsülni őket, mindig ki kell kérni a tanácsaikat. Úgy fogalmazott a honatya: fontos feladatunknak kell tekintsük azt, hogy olyan körülményeket, környezetet biztosítsunk a számukra, hogy a szépkorúaknak valóban szép legyen a kora.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes kiemelten az idős- nyugdíjas vagy még aktív- pedagógusokat köszöntötte, akik megalapozzák azon tudásunkat, mely meghatározza a fejlődésünket.

Az ünneplőket három tortával megajándékozó Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezet országos vezetője jelezte, hogy az összejövetel az Építsünk idősbarát közösséget! elnevezésű eseménysorozat része. Szép szavakkal jellemezte az ezüsthajúak bölcsességét, mosolyát, odafigyelését, az unokákkal való törődését, azt, hogy tulajdonképpen ők adják a családok összetartó súlypontját.

Színvonalas műsorral készült az Ady Endre Líceum öt diákja- Nagy Tímea, Baranyi Tünde, Szatmári Loretta, Kovács Zoltán és Gergely Tamás-, valamint Márton Erzsébet színművésznő. Ugyanakkor köszöntötték a 100 éves Lippai Gabriella nénit, aki nem volt jelen, ezért a lánya vette át az ajándékot és a virágot, hogy aztán Huszár István váradi RMDSZ-elnök és Jakobovits Márta képzőművész társaságában átadja ezeket az édesanyjának.

Ciucur Losonczi Antonius