A szentjobbi borversenyen is rekordot döntöttek

Akt.:
László Sándor elnök (középen), Zatykó Jácint alpolgármester (jobbra) és Zatykó István, aki több díjat is nyert
László Sándor elnök (középen), Zatykó Jácint alpolgármester (jobbra) és Zatykó István, aki több díjat is nyert
Jelentős gyarapodást tapasztalhattak a XX. szentjobbi borverseny mezőnyében a szervezők: míg tavaly 139, az elmúlt szombaton már 175 bormintát neveztek a huszonegy települést képviselő termelők. Rövidesen hajtást kapnak a maribori „Öreg szőlő”-ről.

Az elmúlt hét végén már a XX. helyi borversenyt szervezte meg a szentjobbi Csáki Miklós Borbarátok Köre. A lakodalmas házban szombaton 9 és 13 óra között várták a nevezéseket fehér száraz, fehér édes-aromás és vörös borok kategóriájában, és ebben nem is volt hiba, hiszen míg tavaly 139, addig most helyi rekordnak számító 175 mintát hoztak el a gazdák a helyiek mellett a következő településekről: Hegyközszentimre, Biharvajda, Szalárd, Ottomány, Monospetri, Vedresábrány, Szentlázár, Margitta, Hegyközkovácsi, Székelyhíd, Hegyközszentmiklós, Bihardiószeg, Kárásztelek, Boldogfalva (Székelyföld), Palota, Kokad (Magyarország), Érmihályfalva, Nagyvárad, Paptamási, Biharpüspöki. A zsűrizés a kora délutáni órákban kezdődött meg, a bírálókat két csoportra osztották: az egyik tagja volt dr. Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Oláh Zoltán, a másiké Csávossy György, Szoboszlai Csaba és Pakó István. A zsűrizés befejezése után az eredményhirdetésre megjelentek egy úgynevezett prezentációt tekinthettek meg, melyen a szervezők felelevenítették a korábbi versenyek emlékezetes pillanatait, eredményeit, majd László Sándor, a Csáki Miklós Borbarátok Köre elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ugyancsak összefoglalva az eddigi helyi borverseny-történelmet. Megköszönte Fábián Tibor szentjobbi borszakértő támogatását, amit a verseny kezdetén nyújtott a kezdeményezőknek, illetve a szervező csapatnak az odaadó munkát.

Szlovéniai ajándék

Dr. Popa Dorin zsűrielnökként hangsúlyozta a borok számottevő minőségi javulását, kifejezve reményét, hogy a bortermelés ne csak hobbi legyen, de gazdasági tényező is, a régió borai jelenjenek meg a vendéglótó helyeken is. Gratulált a szervezőknek Szabó Ödön képviselő is, egyrészt a folyamatosan megszervezett versenyekhez, másrészt ahhoz, hogy az ő munkájuk is hozzájárul a borok minőségi javulásához. Zatykó Jácint alpolgármester egy bejelentést tett: Szentjobb lesz az első település Romániában, mely (várhatóan március folyamán) egy gyökeres szőlőhajtást kap a legrégebbinek tartott szőlőtőkéről, Mariborból. (Az „Öreg szőlő”-t több mint 400 évesre becsülik, és mint a világ legrégebbi, termő tőkéje szerepel a Guiness Rekordok könyvében. A szlovén város polgármestere szokott oltványokat ajándékozni, melyek közül több van Magyarországon is – szerk. megj.). Az est folyamán a Vadvirágok népdalkör – mi mással? – a borral kapcsolatos összeállítást adott elő, a vacsora közben pedig Szőcs Lőrinc és zenekara biztosította a nótafakasztó muzsikát. Nemcsak a borbarátok, de azok feleségei is kitettek magukért, kemencében sült diós, mákos és kakaós kalácsot sütöttek desszertnek a vacsorához. A tombolán szőlészeti-borászati eszközöket lehetett nyerni, a fődíj egy 30 literes eperfahordó volt, harmadik díj egy akasztható hordóalj (a köbölkúti Erdei Sándor munkáit a helyi Stolmár István díszítette), a második díj egy akkumulátoros permetező volt.

Eredmények, statisztika

A szentjobbi borversenyre 175 bormintát neveztek, ezekből volt 103 fehér száraz (39 arany, 30 ezüst, 19 bronz, 15 oklevél), 21 aromás-édes (15 arany, 3 ezüst, 2 bronz, 1 oklevél), 51 vörös (11 arany, 17 ezüst, 11 bronz, 12 oklevél). Összesen: 65 arany, 50 ezüst, 32 bronz, 28 részvételi oklevél. Száraz borok: 1. Hegedüs Attila, Érmihályfalva (souvignon blanc, 18.90 pont), 2. Murgui Gabriella, Székelyhíd (királyleányka, 18.83), 3. Kovács Lajos, Székelyhíd (tramini, 18.83). Édes-aromás borok: 1. Zatykó István, Szentjobb (ottonel muskutály, 19.30), 2. Megyeri Ferenc, Élesd (chardoney, 19.03), 3. Kőrősi Zoltán, Szentimre (muskotály, 19). Vörös borok: 1. Balogh József, Diószeg (fekete leányka, 19.03), 2. ifj Czapp Árpád, Székelyhíd (merlot rose, 18.93); 3. Papp Zoltán, Hegyközkovácsi (kékfrankos, 18.80). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa különdíjai: a legmagasabb pontszámért Zatykó István, a legjobban szerepelt borlovagrendi tag Hegedűs Attila (utóbbi ugyancsak Zatykó István lett volna, de a borlovagrendi szabályzat szerint nem kaphatja meg a díjat kétszer ugyanazon a borversenyen). A szentjobbi vándordíjat szintén Zatykó István vehette át.

Rencz CsabaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .