A Szent László térről tanácskoztak

A Szent László térről tanácskoztak
A nagyváradi önkormányzat kedden egy kerekasztal-beszélgetést szervezett szakemberek részvételével, melynek témája a Szent László tér felújítása volt.

A tanácskozásra meghívták az Országos Építész Kamara elnökét és alelnökét, Şerban Tigănaşt és Şerban Sturdzát, helyi urbanisztikai szakembereket, művészeti, műépítészeti és kulturális intézmények vezetőit, képviselőit. A városháza részéről jelen volt Mircea Mălan alpolgármester, Adriana Lipoveanu főépítész, illetve a szakbizottság tagjai, az Országos Építész Kamara Bihar megyei fiókszervezetétől pedig Raluca Covăcescu elnök, Pafka Ernő, Vlad Popescu Sturz és Octavian Muth alelnökök és mások. Rajtuk kívül jelen volt Aurel Chiriac múzeumigazgató, Aurel Roşu, a Képzőművészek Egyesületének elnöke, Ramona Novicov művészettörténész, és Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság főnöke is.

Az alpolgármester nagy vonalakban ismertette, hogy miként képzeli el az önkormányzat a központ felújítását annak érdekében, hogy kedvelt és vonzó köztere legyen a gyalogosoknak és a turistáknak, illetve a gazdasági fejlődéshez is hozzájáruljon. Úgy fogalmazott: a munkálatok 2014 végéig be kell fejeződjenek, mert ha nem valósítják meg most a projektet, akkor elszáll annak a lehetősége,hogy uniós pénzeket hívjanak le. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a projekt továbbra is nyitott. Ezután Anemarie Szabo, Emődi Tamas és Horia Gavriş bemutatták az eddig elkészített saját terveiket.