A Szent László Napok pénteki programja

Péntek kora délután, jelzésértékűen Szent László szobrának megkoszorúzásával rajtol és a Csík zenekar és barátai vasárnapi koncertjével zárul az első alkalommal megszervezett Szent László Napok (Nagyváradi Magyar Napok) Nagyváradon.

A Kolozsvári Magyar Napok mintájára megszervezett rendezvény egyfajta kulturális seregszemle lesz, amely a város ezeréves múltját méltatja, ezen túlmenően pedig a város jelenlegi életét formáló szereplőknek ad bemutatkozási lehetőséget. Középpontjába Szent László alakját helyezték a szervezők az előtte való tisztelgés jegyében, ugyanakkor abból a meggyőződésből, hogy városalapító lovagkirályunk kultuszának ápolása komoly lehetőségeket rejt Nagyvárad idegenforgalma vonatkozásában is. A programok zöme a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) zajlik majd.

A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar pénteken 14:30 órától a Körös-áruháznál, illetve a Holnaposok-szoborcsoportnál hívja fel a váradiak figyelmét az első alkalommal megszervezett Szent László Napokra. Az ünnepélyes megnyitót megelőzően, délután fél 5-kor a 17 században divatos toronyzene hagyományát elevenítik fel a csökmőiek az újvárosi református templom tornyában.

16 órától Szent László szobrának megkoszorúzásával indul a kulturális rendezvénysorozat. A megnyitóra 17 órától kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, ahol ünnepélyes keretek között kiosztják a nagycsaládosok részére alapított Szent László-díjakat. Közreműködik a Székesegyház Szent László ének- és zenekara.

A rendezvényt Zatykó Gyula főszervező nyitja meg. Házigazdaként felszólal Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. További felszólalók: Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete, Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese, valamint Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A rendezvényen tolmácsolják Borkai Zsolt, Győr polgármestere és Ft. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök fővédnökök üzenetét. A megnyitóra meghívták Ilie Bolojant, Nagyvárad polgármesterét is.

18 órától a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszéke szervezésében Pócs Péter plakátjaiból nyílik kiállítás.

Mindeközben a Rhédey-kertben kézműves vásáron, illetve a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub szervezésében borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők. Seprődi József borász a Kis-Küküllő menti borvidék legkiválóbb nedűit mutatja be.

Az este várva várt fénypontja a vajdasági Rúzsa Magdi koncertje lesz a Rhédey-kertben. Az ismert énekesnő, a 2006-os Megasztár győztese 21 órai kezdettel lép színpadra.

Az éjszaka folyamán ugyanakkor egy kispályás labdarúgó-kupára is sor kerül a Sportiskola műfüves pályáin.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes programokra.

A Szent László Napok sajtószolgálata