A Szent László Napok a térség fesztiválja lesz

Akt.:
A Szent László Napok a térség fesztiválja lesz
A pénteken kezdődő és vasárnap estig tartó nagyváradi Szent László Napok a szervezők reményei szerint nem csak Nagyvárad, de az egész térség jelentős rendezvénye lesz.

Szerda délelőtt a Szent László Napok központi helyszínén, azaz a nagyváradi Rhédey kertben (Balcescu park) találkoztak a sajtó képviselőivel a rendezvénysorozat szervezői. Itt Zatykó Gyula főszervező hangsúlyozta azt, hogy a Szent László Napok a térség fesztiválja lesz, mert minden bizonnyal Magyarországról is jönnek majd érdeklődők az eseményre. Mint mondta, elsődleges céljuk Szent László kultuszát erősíteni Váradon, ezért mind a városalapító, mind a lovagkirály, mind pedig a szent király alakját szeretnék megismertetni az emberekkel. Ugyanakkor a Szent László Napok egy szórakoztató fesztivál kíván lenni, mert ilyen jellegű rendezvényekből hiány van a városban. Zatykó elárulta, hogy az önkormányzat barátilag állt hozzá az eseményhez, de nem nyújtott anyagi finanszírozást. Ez utóbbi tekintetében Zatykó Gyula hozzáfűzte, hogy az általuk kért eredeti területfoglalást (a Szent László teret) nem hagyta jóvá a városháza, így jobb híján megelégedtek a Rhédey kerttel (Balcescu park). Azóta már megbarátkoztunk ezzel a helyszínnel, annál is inkább, mert a Rhédeyek úgy adományozták a városnak a parkot, hogy ott közcélú tevékenységek follyanak, „márpedig ez közcélú rendezvény” – hangsúlyozta Zatykó.

Mihálka Melinda szervező kiemelte, hogy generációkat átfogó, a lokálpatriotizmust erősítő rendezvény kíván lenni a Szent László napok. Több mint hatvan órányi rendezvény várja az érdeklődőket, ezek közül több egy időben zajlik majd. Megtudtuk továbbá, hogy a Szent László Napoknak tizenegy társszervezője és tizenhét partnerszervezete van. A rendezvénysorozat hivatalos része pénteken délután négy órától kezdődik a Szent László szobor megkoszorúzásával, majd öt órától a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében lesz az ünnepélyes megnyitó, ahol átadják a Szent László Magyar Megmaradás díjakat nagycsaládosok részére. A megnynitón beszédet fog mondani Tőkés László Ep-képviselő, Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete és Magdó János, kolozsvári magyar főkonzul. A megnyitón jelen lesz Csomós Miklós Budapest főpolgármester-helyettese, Kriza Ákos Miskolc nagyváradi származású polgármestere. Az eseményen tolmácsolni fogják Borkai Zsolt, Győr polgármesterének és Kiss-Rigó László szeged-csanádi római katolikus püspök üzenetét. Érdekesség, hogy a megnyitó előtt, fél öttől a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar toronyzenét ad a nagyvárad-újvárosi református templom tornyából. Ennek kapcsán Zatykó Gyula kifejtette, hogy hosszú évek óta a nagyváradi városháza tornyából egy olyan dallam szól (a Iancu nóta), ami bántja a váradi magyar közösséget, ezért ezen változtatni kellene.

Egymásra szervezés

Nagy József Barna szervező a gyermekprogramokat emelte ki a sajtóbeszélgetésen. Elmondta, hogy a különböző tevékenységek Szent László korához fognak kötődni, így lesz nemezelés, kézműves foglalkozás, mézeskalács díszítés, és sok minden más is, de nagyon várhatják már a gyerekek az óriás társasjátékot és a mesekereket is. Ugyanakkor nehezményezte azt, hogy bár a Szent László Napok programját már idejekorán meghirdették, ennek ellenére mégis voltak akik (a Diákokért Egyesület és a dél-rogériuszi RMDSZ körzet – szerk. megj.) gyereknapot szerveztek június 29-re. „Akik azt gondolják, hogy a mi rendezvénysorozatunkkal egyidőben, június 29-én kell gyermeknapot szervezniük, lelkük rajta” – fogalmazott Nagy József Barna. A szervezők hangsúlyozták, hogy mind a gyerekprogramokra, mind pedig a többi eseményre szívesen látják a váradi románságot is. Ebben a vonatkozásban kiemelték azt, hogy szombaton délelőtt tíz órától a PKE Bartók termében Gheorghe Gorun professzor román nyelven tart majd előadást Nagyváradról.

Végezetül Zatykó Gyula elárulta, hogy Rúzsa Magdi és a Csík Zenekar meghívásában az is szerepet játszott, hogy ezek az előadók ugyan korábban már felléptek Nagyváradon, de zárt helyen, méregdrága jegyárak mellett, ezért hívták meg őket ismét, hogy a szélesebb nagyközönség is láthassa-hallhassa őket. Kérdésünkre válaszolva Zatykó Gyula leszögezte, hogy a Szent László Napok nem politikai rendezvény lesz, a politikát amennyire csak lehet, mellőzni fogják az eseménysorozatból, ugyanakkor a Szent László Napok a Varadinum fesztiválnak sem kíván konkurenciája lenni, hanem egy amellett hagyományossá váló, nem egyházi, hanem inkább szórakoztató fesztivállá szeretnék fejleszteni.

Pap István