A szenátusi elnök tisztségéből való felfüggesztését kéri a legnagyobb román kormánypárt

A román szenátus elnökének, Mircea Geoanának a tisztségéből való felfüggesztését kezdeményezi a román Demokrata Liberális Párt (PD-L), amely szerint a házelnök többször is megsértette a parlament felső házának a szabályzatát.

A szenátus elnöki tisztsége jelenleg a Szociáldemokrata Párté (PSD), amely tavaly lépett ki a demokrata párti Emil Boc miniszterelnök első kormányából. A PSD annak ellenére is megőrizhette a házelnöki posztot, hogy ellenzékbe vonult. Romániában a szenátus elnöke a második legfontosabb közjogi méltóságnak számít, hiszen ő látja el az államfő hatáskörét, amennyiben ez utóbbi betegség vagy egyéb rendkívüli okok miatt képtelenné válik erre.
    A PD-L – amely most a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alkot kormánykoalíciót – nehezményezi, hogy Geoana szerdán megtagadta a függetlenek parlamenti csoportjának a kérését, miszerint bocsássa szavazásra a szenátusi szakbizottsági helyek kérdését. A felsőház vezetősége ugyanis egy nappal korábban úgy határozott, hogy a parlamenti pártokból kilépett, függetlenné vált szenátorok elveszítik eddigi szakbizottsági helyeiket.
    Sem a függetleneknek, sem a kormánypárti demokratáknak nem kedvez ez a döntés, hiszen az ő érdekük az, hogy a függetlenek megőrizhessék jelenlegi posztjaikat. A függetlenek ugyanis a parlamentben támogatják a kormányt, és amennyiben elmozdítják őket, a kormányoldal a román parlament több szakbizottságában is kisebbségben maradhat az ellenzékkel szemben.
    Már a hét elején paprikássá vált a hangulat a román parlamentben, előrevetítve a mostani háborút. A kormány a képviselőházban érvényesíteni tudta akaratát, és megszavazta a közhivatalnokok jogállását szabályozó törvény módosítását. Az ellenzéki PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal vádolta meg a kormánypártokat, hogy politikai alapon nevezhetik ki saját embereiket a kabinet alárendeltségébe tartozó megyei intézmények élére. Kilátásba helyezték, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a jogszabályt. A kormányoldal elutasítja a vádat, szerinte éppen olyan módosításokat hajtottak végre, amivel megakadályozzák a politikai alapon történő kinevezéseket.