A szenátus jóváhagyta Andrei Marga kinevezését a Román Kulturális Intézet élére

Andrei Marga
Andrei Marga
A bukaresti szenátus plénuma kedden szavazattöbbséggel jóváhagyta Andrei Marga filozófus, volt külügyminiszter, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektora kinevezését a Román Kulturális Intézet (ICR) élére.

 

A román kulturális külképviseletek ernyőszervezeteként működő intézményt a Victor Ponta vezette kabinet június elején rendelte a szenátus felügyelete alá, arra hivatkozva, hogy az ICR “túlontúl átpolitizált”. A magyar Balassi Intézetnek megfelelő feladatokat ellátó, 17 külföldi román kulturális intézetet működtető ICR addig a román elnöki hivatal égisze alatt tevékenykedett. A Bukarestben kormányra került Szociálliberális Szövetség (USL) több vezető politikusa azzal vádolta az ICR korábbi vezetését, hogy 2009-ben a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő választási kampányát segítette.

Júniusban több száz romániai értelmiségi az ICR székház előtt “csokornyakkendős tüntetésen” fejezte ki szolidaritását az intézményt nyolc éve vezető Horia-Roman Patapievici filozófus, esszéíró mellett, aki gyakran ölt nyilvános rendezvényeken csokornyakkendőt. Az ICR-re vonatkozó kormányrendeletet az ombudsman megtámadta az alkotmánybíróságon, ám mikor a taláros testület úgy döntött, a jogszabály nem sérti az alaptörvényt, Patapievici és az ICR teljes vezetősége lemondott.

Andrei Marga kinevezését kedden ötven szavazattal, 26 ellenében és öt tartózkodás mellett hagyta jóvá a szenátus plénuma anélkül, hogy a jelöltet a szenátus kulturális szakbizottsága meghallgatta volna. A keddre tervezett bizottsági meghallgatásra azért nem került sor, mert Marga külföldön tartózkodott. Ennek ellenére, a kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt javaslatára, amelynek Marga is tagja, a plénum bizottsági véleményezés nélkül napirendre tűzte és megszavazta Marga kinevezését.

Andrei Marga – a május elején beiktatott Ponta-kabinet tagjaként – három hónapig vezette a román külügyminisztériumot, korábban 19 évig a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora volt.

Augusztus végén a jobboldalhoz közel álló Evenimentul Zilei című lap néhány frissen előkerült dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy Marga a kommunista politikai rendőrség, a hírhedt Securitate besúgója volt. Marga, akit korábban több ízben átvilágítottak, cáfolta a szekus vádat és közölte, hogy bepereli a lapot rágalmazásért.

Az ICR az utóbbi hét évben 300 román könyv lefordítását finanszírozta, rendezvényein csak tavaly több mint kétmillió ember vett részt.