A szenátus elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot

Akt.:
A szenátus elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot
Elfogadta szerdai ülésén a szenátus azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő.

Az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél. A tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt. A szerdán elfogadott javaslat értelmében ‘objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia’ ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki, amelyet 3 napos határidővel állítanak ki. Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor.

Ha valaki nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

www.agerpres.ro