A szemünk előtt ment végbe a pusztulás

Akt.:
A vasárnap reggeli órákban a belső térben végbement pusztulás jól kivehetővé vált az utcáról nézve is. Fotó: János Piroska
A vasárnap reggeli órákban a belső térben végbement pusztulás jól kivehetővé vált az utcáról nézve is. Fotó: János Piroska
A váradi görögkatolikus püspöki palota Wikipédia-oldalán immár a következő bejegyzés is szerepel: „Egy tűzvész 2018. augusztus 25-én megsemmisítette az épületet”. A pusztítás mondhatni, hogy a szemünk előtt ment végbe, hiszen sokan a helyszínről közvetítették a történéseket.

Lángok martalékává vált szombaton a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota. A tragikus este során Camelia Roşca, a Crişana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) szóvivője azt a tájékoztatást adta: százon felüli katonai tűzoltó dolgozott az oltáson, a teljes bevethető állománnyal a helyszínre vonultak. Tíz tűzoltókocsit, két emelődarus járművet vetettek be az akció során. Az ISU szóvivővője a Digi24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: három tűzcsap nem működött a helyszínen, ezért az oltáshoz a szerencsére nem olyan messze levő Sebes-Körösből is szivattyúzták a vizet. A főtéren emberek százai figyelték a tűzoltók harcát a felcsapó lángok ellen, lábaik alatt minden irányból tömlők futottak az égő palota felé. Sokan élő videóban közvetítettek a helyszínről, a közösségi oldalakat késő este ellepték a lángoló műemléképületről készült képek, videók. A legtöbben megdöbbenten figyelték a szemük előtt végbemenő pusztulást.

A tűzoltóság közleménye szerint 1300 négyzetméternyi területet érintett a tűz: az U alakú épület teljes tetőszerkezete leégett, valamint beszakadt a mennyezet, így az emeleti részt is nagy mértékben megrongálták a lángok. A tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet, így az nem terjedt át a szomszédos épületekre, ahonnan – mint Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus nyilatkozta – kiköltöztették a lakókat. 22.30 óra körül a palota Pavel utca felőli magasba nyúló tornya ledőlt, az épület mellett parkoló kocsit percekkel előtte sikerült odébb tolni: a járművet egész egyszerűen felemelték és arrébb helyezték a segítséget nyújtó civilek. Amint valamennyire sikerült csillapítani a tetőn pusztító tüzet, a tűzoltók az ablakokon keresztül bemásztak, illetve oltották az akkor már az emeleten felcsapó lángokat. A főhomlokzat felől a tűz a Pavel utca felőli részre terjedt tovább, s míg a főhomlokzaton szinte nyoma se látszik a történéseknek (valószínűleg a szél irányából kifolyólag), az oldalsó részen az ablakok felett fekete koromfoltot hagytak a tűznyalábok. A vasárnap reggeli órákban a belső térben végbement pusztulás jól kivehetővé vált az utcáról nézve is: romok, leomlott csillár, megrongálódott falfreskók részleteit lehet látni.

Kritika

A tömegből ugyanakkor sokan kritizálták a tűzoltók közbelépésének a hatékonyságát. Az este során a helyszínen tartózkodott Virgil Bercea görögkatolikus püspök is, aki sokkolva figyelte a történéseket. Az Ebihoreanul információi szerint több görögkatolikus pap elégedetlenül nyilatkozott a tűzoltók közbelépésével kapcsolatban, azt kifogásolva többek között, hogy a tűz keletkezésekor nem hallgatták meg őket azzal kapcsolatban, hogy melyik részen juthatnának be az épületbe.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberi áldozatot nem követelt a tragédia. Az egyik pap az épületben lakott ugyan, de sikerült időben kimenekülnie.

Eloltották

A tüzet éjszaka fél egyre szinte teljesen eloltották, de az épületet továbbra is felügyelet alatt tartották, nehogy újból kigyulladjon. Vasárnap reggel egy tűzoltó még mindig vízzel fecskendezte a tetőszerkezet városháza felőli oldalát, a torony helyén halvány füstcsík szállt fel. A reggeli órákban már megkezdték a kárfelmérést, illetve a tűz pontos okának kiderítése érdekében kezdetét vette a helyszíni nyomozás. „Műemléképület esetében még nem volt ekkora méretű tűzeset Váradon” – nyilatkozta Camelia Roșca ISU-szóvivő. Megjegyezte egyben azt is, hogy a tűzoltóság birtokában volt a palota tervrajzának, és korábbi iratokból ismerte az épületet. A palota 2016 óta rendelkezik egy rehabilitációs engedéllyel, a felújítás alatt álló épületnek nem volt tűzvédelmi engedélye. A helyszínről készült drónfelvételek azt mutatják, hogy a lángok a teljes tetőzetet elpusztították, és az egész épületet érintették.

A nagyváradi görögkatolikus püspöki palota Wikipédia-oldalán szombat éjféltől immár a következő bejegyzés is szerepel: „Egy tűzvész 2018. augusztus 25-én megsemmisítette az épületet”.

Reakciók

Az emberek megdöbbenve értesültek a szombat esti tűzvészről, az egyik ismert közösségi oldalon több hozzászólás is érkezett a pusztulás képsoraihoz. Ezekből idézünk: „Sajnos tragédia történt, de nézve a felvételeket, rádöbbentem arra, hogy a városom, szülőhelyem összefogott! Nem számított az, hogy román, magyar, vagy más, katolikus vagy ortodox. Együtt élünk, egymás mellett, egyek a gondjaink, örömeink! Büszke vagyok a váradiakra!”; „Megdöbbentő, eltűnik a város egyik legszebb épülete.”; „Reménykedjünk, hogy újjáépítik, és nem másvalami kerül a helyére, így nem kellene rosszra gondolni, mert »véletlenek« csak ritkán vannak.”