A Szekuritáté által 1950-ben kivégzett “kulák” halála ügyében kezdett nyomozásba a katonai ügyészség

A Szekuritáté által 1950-ben kivégzett “kulák” halála ügyében kezdett nyomozásba a katonai ügyészség
Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény miatt indított kivizsgálást a katonai ügyészség, miután a kommunista rezsim romániai áldozatai után kutató intézet (IICCMER) megtalálta az Erdélyi-szigethegységben egy földbirtokos földi maradványait, akit a Szekuritáté 1950-ben lőtt agyon.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az IICCMER tájékoztatta arról, hogy a Fehér megyei Bisztra település közelében 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté emberei agyonlőttek valakit.
Az IICCMER munkatársaiból, egy igazságügyi szakértőből, rendőrökből és egy törvényszéki orvosból álló csoport kedden kutatta fel egy katonai ügyész irányításával azt a félreeső helyet, ahol az egykori szemtanúk szerint elásták az áldozat holttestét.
A helyszínen 70 centiméteres mélységben emberi csontvázra bukkantak. A földi maradványokat a Fehér megyei törvényszéki orvostani intézethez szállították a halál okának megállapítása végett.

A kutatásokat irányító Gheorghe Petrov, az IICCMER szakértője hétfőn úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy Bisztra településtől mintegy 11 kilométernyire, régészeti ásatások során megtalálták a 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté által agyonlőtt Ioan Andreşel földi maradványait, miután több szemtanú megjelölte a holttest valószínű helyét.
Az IICCMER információi szerint a Szekuritáté 1950 augusztusában megtorló intézkedéseket hozott Bisztra lakossága ellen, akieket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban állnak a térségben tevékenykedő antikommunista partizánokkal.
1950. augusztus 14-én a Szekuritáté emberei a helyi milícia segítsgével mintegy 35 személyt vettek őrizetbe, akik két partizán – Nicolae Selagea és Ihuţ Traian – rokonai voltak, illetve olyanokat, akik jobb anyagi körülmények között éltek, ‘kulákoknak’ tartották őket és feltételezték róluk, hogy anyagilag támogatják a partizánokat. A Szekuritáté arra a következtetésre jutott, hogy a partizánok tevékenységéért három ‘kulák’ tehető felelőssé: Andreşel Ioan, Pom Traian és Trifa Iosif. A Szekuritáté mindhármuk azonnali kivégzését rendelte el – állítja az IICCMER.

1950. augusztus 16-án Traian Pom-ot és Iosif Trifát különböző helyeken végezték ki. A 73 éves Ioan Andreşelt a helyi lakosok tanúsága szerint megkínozták, majd agyonlőtték. Mindhárom holttestet másnap temettették el a falubeliekkel, hogy megfélemlítsék őket. A tanúk szerint a három áldozat földi maradványait kartonnal kellett letakarniuk, amire ez a szöveg került: ‘Aki így tesz, ugyanígy fog járni’ – tájékoztatott a a kommunista rezsim romániai áldozatai után kutató intézet.

www.agerpres.ro