A szekerek miatt a pokolba vezetnek a székelyföldi utak

A szekerek miatt a pokolba vezetnek a székelyföldi utak
Székelyföld - “Ki itt letérsz, hagyj fel minden szekérrel!” – legszívesebben ezt írnák ki a hatóságok Székelyföld országúti tábláira, mivel egyre pokolibb a helyzet, egyre kevésbé férnek el a járművek, e régimódi lovas közlekedési eszközök pedig halálos balesetek okozói.

Pedig már “európai” minősítésű utakról van szó, s az utóbbi időben az aszfalt minősége is javult a felújítási munkálatoknak köszönhetően. Csakhogy ezek az utak szűkek, nem férnek el rajta a rohanni vágyó gépkocsik, a kamionok, a lovaskocsik, a tehén vontatta szekerek, a mezőgazdasági munkagépek, nem is beszélve az esténként hazatérő tehéncsordákról.
Székelyföld útjain éppen ezek az áldatlan állapotok okozzák a halálos baleseteket, hiszen a modern technika találmányai gyorsan haladnának, az elaggott négykerekűek viszont csak komótosan gurulnak előre, ahogy évszázadokon keresztül megszokták. A múlt és a jelen ütközése sokszor vezet tragédiákhoz, különösen este, amikor a szekerek jelenlétét egyetlen pislákoló fényforrás sem jelzi. Sem a gyorshajtókat, sem a világítani lusta szekereseket nem lehet leszoktatni életveszélyes beidegződéseikről.
A szekereket és más korszerűtlen járgányokat tehát ki kellene tiltani ezekről az utakról, ezt azonban egyelőre nem könnyű megvalósítani. A szűk utak mentén még a gyalogosok számára sincs sokszor semmiféle járda vagy útpadka. Ha nem alakítanak ki a műutakkal párhuzamosan alternatív közlekedési lehetőséget, akkor aligha lehet bármit is megtiltani az igavontatású járműveknek, traktoroknak, kerékpároknak.
A területek kisajátítására, az utak építésére és karbantartására külön összegeket kellene elkülöníteni, az önkormányzatoknak azonban nincs elegendő bevétel.
Nehézséget jelent az is, hogy például a székelyföldi utak többnyire a településeket szelik át. Bizonyos utakat ezért a közlekedési tárca úgy újít majd fel, hogy azok kikerüljék a falvakat, legalábbis, ahol a terep ezt lehetővé teszi.
Vannak már jó példák. Ősszel megkezdődhet a Kökös-Maroshévíz útszakasz teljes felújítása. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke az MTI-nek elmondta: a szükséges pénzösszeget már elkülönítette erre a célra a szakhatóság, elkészültek a szakértői jelentések, így hamarosan kezdődhet a tervezés, a nyár végén pedig az építés.
Azokon a településeken, ahol továbbra is áthalad az út, a helyi önkormányzatoknak kell felvásárolniuk az utakkal párhuzamos parcellákat párhuzamos utak építésére.