A székely zászló használatáért közel 50.000 lejre büntették a Maros Megyei Tanács elnökét

A székely zászló használatáért közel 50.000 lejre büntették a Maros Megyei Tanács elnökét
A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42.642 lejre bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót.

Az RMDSZ Maros megyei sajtóirodájának közleményében az elnök rámutatott, a kisebbségek szimbólumainak használata semmiféle veszélyt nem jelent sem a román társadalomra, sem a román államra nézve.

,,Tudomásul veszem a bíróság mai döntését, de közösségi vezetőként, az RMDSZ tisztségviselőivel közösen azon fogunk dolgozni, hogy a romániai törvények egyértelműen lehetővé tegyék a kisebbségi, regionális szimbólumok használatát. (…) Abszurdnak és nevetségesnek tartom, hogy az Európai Unió egyik tagállamában, egy regionális közösség szimbólumának használatáért büntetnek meg. Ez szembemegy a szabad önkifejezés elvével, és Románia újra kettős mércét alkalmaz: míg például Bukovinában, ami szintén történelmi régió és nem adminisztratív terület, nem jár bírság a régió zászlójának használatáért, bennünket közel 50 ezer lejre bírságolnak ugyanazért” – közölte Péter Ferenc.

A Maros Megyei Tanács és a Maros megyei RMDSZ elnöke úgy látja, hogy a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet mutatnak arról, hogy Romániában mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat.

www.agerpres.ro