A székely szabadság napját hirdette meg az SZNT

A székely szabadság napját hirdette meg az SZNT
Az autonómia melletti tüntetésre hívja a székelységet és egész Erdély magyar közösségét Marosvásárhelyre március 10-re a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – olvasható Izsák Balázs, az SZNT elnöke közleményében, amelyet hétfőn tettek közzé a romániai magyar lapok.

 

“Legyen március tizedike a Székely Szabadság Napja!” – írta felhívásában az SZNT vezetője, felidézve, hogy 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat, akik az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc lángját próbálták újra fellobbantani.

“A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. A tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében” – írta Izsák Balázs. Emlékeztetett: az SZNT Székelyföld területi autonómiáját tűzte ki célként.

Az SZNT elnöke felkérte az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőit és gyülekezeteit, a magyar pártokat és szervezeteket, hogy vegyenek részt a közös megemlékezésen, a “Székely Szabadság Napján, Marosvásárhelyen, Székelyföld fővárosában”.

Tőkés László európai parlamenti képviselő az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén azt javasolta, hogy legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára, amelynek során a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat szerveznének.