A “székely” plakát politizálásra készteti az útfelügyelőséget

Kovászna megye – A Kovászna Megyei Tanács kétségégbe vonja az Országutakat, Autósztrádákat Felügyelő Országos Vállalat (OAFOV) döntését, amely nem egyezett bele abba, hogy visszahelyezzék a „Székelyföld” feliratot tartalmazó reklámplakátot, mert a megyei tanács műszaki és nem politikai véleményezést kért a vállalattól.

„Az útfelügyelőségnek a törvény értelmében az lenne a feladata, hogy elemezze azt, hogy ez a plakát megfelel-e a műszaki előírásoknak, nem pedig az, hogy politikai elemzést végezzen. Ez megengedhetetlen hozzáállás egy állami intézmény részéről és veszélyes precedenst termthet” – nyilatokozta Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

Az Országutakat, Autósztrádákat Felügyelő  Országos Vállalat november elején értesítette a megyei tanácsot arról, hogy nem ért egyet a „Székelyföld” feliratú reklámbtábla visszaállításával, mert ez „ellenkezik az egységes állam elvével.” Az OAFOV  vezérigazgatóhelyettese, Cristian Duica által aláírt visszautasítást kísérő indoklásban az áll, hogy a szaktörvénykezés tíltja az olyan reklámozást, mely „nemzetiségi, vagy etnikai diszkriminációt foglal magában.”