A szecessziót népszerűsítik

A szecessziót népszerűsítik
Pénteken a várban tartották utolsó technikai jellegű tanácskozásukat A Duna-menti szecessziós örökség népszerűsítése és megóvása elnevezésű projektben résztvevő intézmények képviselői.

A 2017. január 1-jén kezdődő és 30 hónapon keresztül zajló, A Duna-menti szecessziós örökség népszerűsítése és megóvása elnevezésű projekt vezető partnere a váradi önkormányzat a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványon keresztül, a teljes költségvetése több mint 1,6 millió euró, és 10 partnerintézmény érdekelt benne: a budapesti Iparművészeti Múzeum, a Szlovén Köztársaság Urbanisztikai Tervezőintézete, a bécsi Osztrák Iparművészeti Múzeum, az ICOMOS Románia, a zágrábi Szépművészeti és Iparművészeti Múzeum, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., a Bolgár Akadémiai Könyvtár Alapítványa, a szabadkai önkormányzat, és a szerbiai Kulturális Műemlékek Védelmének Országos Intézete. Ugyanakkor stratégiai társult partnerként részt vesz a programban a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RAAN), valamint Románia Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériuma. Nagyvárad 320.711 eurós büdzséből gazdálkodhat, melyből 85 százalék európai uniós vissza nem térítendő támogatás, 13 százalék állami finanszírozás és 2 százalék az önrész.

Célok

A kiemelt cél természetesen, ahogyan a projekt címe is sugallja, a Duna-menti országok szecessziós örökségének promoválása és védelme, az ehhez szükséges mechanizmus és hálózat létrehozása. Emellett fő tevékenységként az elérhetőség, illetve kapcsolattartás érdekében egy adatbázist is összeállítanak azoknak a szakembereknek a névsorából, akiknek a szakértelmét igénybe vehetik szükség esetén: restaurátorok, műépítészek, művészettörténészek. Öt területen továbbképző tanfolyamokat szerveznek a specialisták számára: építészet, restaurálás, muzeológia és művészettörténelem, urbanisztikai tervezés, kulturális menedzsment. Kifejlesztenek egy mobilapplikációt, Szegeden egy népszerűsítő filmet készítenek, és 2017-ben, illetve 2018-ban a Szecesszió Világnapján különféle programokat szerveznek.

„Nagyon fontosnak tartjuk ezt a programot, mert egy olyanfajta regionális együttműködés valósul meg, amit sokkal hatékonyabbnak érzünk az eddigieknél. Az Iparművészeti Múzeum egy nagyon jelentős szecessziós épületben működik, komoly szecessziós gyűjteményünk van, és tagja vagyunk ugyan különböző európai szervezeteknek, mint például a RAAN, de véleményem szerint érdemibb munkát lehet végezni egymáshoz közel álló intézményekkel, ezért jó, hogy Budapest, Szeged, Nagyvárad, Szabadka, Zágráb benne van egy ilyen közös programban. Nagyon hasonló épületállomány van ezekben a városokban, hasonló műemléki és restaurálási problémákkal találkozunk, közösen pedig a legjobb megoldásokat fogjuk tudni javasolni ezekben az ügyekben”- nyilatkozta az Edély Online-nak dr. Jékely Zsombor, a budapesti Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,