A számok tükrében

Szatmár megye – Szatmár megye 63 településéből 32–ben az RMDSZ–nek szavaztak bizalmat a választópolgárok. valasztas1 [pdf – 905KB]  valasztas2 [pdf – 892KB]  |  valasztas3 [pdf – 883KB]  |  valasztas4 [pdf – 885KB]  |  valasztas5 [pdf – 460KB]

Az európai parlamenti választások végeredményei után Csehi Árpád, a Szatmár megyei RMDSZ–szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy a munka, amit belefektettek a kampányba, most számokban is jól kimutatható, fáradozásaik sikerrel jártak. A megyében 63 település választási eredményeit tekintve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az első helyen végzett, második a Szociáldemokrata Párt (PSD), harmadik a Demokrata Párt (PD),  a negyedik helyen pedig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) zárt.

A legeredményesebb

Szatmár megyében az RMDSZ 32 településen nyert, közülük a legeredményesebben Pusztadarócon  szerepelt — magyarázza Csehi —, itt 1020 szavazatot kapott a Szövetség, többet mint Tasnádon és Erdődön együttvéve. Megyénkben a PSD 13, a PD 13 és a PNL 5 településen tudott diadalmaskodni,  Tőkés László független jelölt viszont csak egyetlen helyen tudott több szavazatot szerezni, mint az RMDSZ, méghozzá Tartolcon, ahol két szavazatot tudhat a  magáénak, az RMDSZ–re leadott egy szavazattal szemben. Remetemezőn  8–8–as döntetlent sikerült elérnie Tőkés Lászlónak az RMDSZ–szel szemben, viszont ezen a településen a PSD diadalmaskodott. Szatmárnémetiben az RMDSZ 6941 szavazattal nyert, Tőkés László a PD (5466 szavazat) mögött végzett, 3519 szavazattal. 

Szorosabb

Nagykárolyban azonban már valamivel szorosabb volt a verseny, de itt is a Szövetség győzött 1885 érvényes vokssal, Tőkés László a második helyen zárt ezen a településen összesen 1075 szavazattal. Erdődön a PSD–nek szavazott nagyobb bizalmat a lakosság, kevéssel lemaradt az RMDSZ, azonban a független jelölt csak a hatodik helyen végzett a november 25–én megtartott EP–választáson.  Kökényesden is remek eredményeket ért el az RMDSZ — számolt be az RMDSZ–elnök —, a Szövetségnek 849 lakos szavazott bizalmat, a többi párt, illetve a független jelölt még összesen 100 szavazatot sem tudott összegyűjteni. Az RMDSZ – Tőkés párharcban a számottevőbb magyarlakta településeken általában az előbbi jóval több szavazatot kapott, mint az utóbbi.

 

Gugulya–Hégető Lóránd