A szakszervezet a pluszpénzt követeli

A szakszervezet a pluszpénzt követeli
Bihar megye – A Bihar Megyei Tanács dolgozóit tömörítő szakszervezet kifogásolja azt, hogy a tanácselnök elrendelte az egészségügyi és munkabiztonsági pótlék folyósítását. Beadványt nyújtottak be a megyei tanácshoz, de semmire sem mentek vele.

Már eleve azon is vitatkoztak a Bihar Megyei Tanács szerdai ülésén, hogy egyáltalán megvitathatják-e a tanács szakszervezetének beadványát, melyben a dolgozók képviselete azt kifogásoplja, hogy a megyei tanácselnök rendeletére felfüggesztették a dolgozóknak megyei tanácsi határozatban megítélt egészségügyi és munkabiztonsági pótlék folyósítását. Carmen Soltanel a megyei tanács titkára elmondta, hogy mivel nincs a közgyűlés asztalán semmiféle javaslat-tervezet, ezért egy ilyen megbeszélésnek nincs tárgya, tehát értelmetlen felvenni a napirendi pontok közé a szakszervezet kérelmét. Végezetül több tanácsos, illetve Kiss Sándor megyei tanácselnök állásfoglalása nyomán mégis úgy döntöttek, hogy utolsó napirendi pontként megvitatják a beadványt.

A probléma lényege az, hogy az állami számvevőszék törvénytelennek ítélte azt, hogy a megyei tanács az említett pótlékot fizeti. A tanács fellebbezett az ítéletet ellen, és első fokon nyert, viszont a Fellebviteli Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a fellebbezést. Így a tanács kénytelen felfüggeszteni a pótlék folyósítását. A tanács most a közigazgatási bírósgon támadta meg az állami számvevőszék döntését. Ha a számvevőszék nyeri a pert, akkor az összes eddig már kifizetett pótlékot vissza kell majd fizetniük a dolgozóknak.

Pap István

Címkék: ,