A szakemberek szerint az utóbbi években csökkent az öngyilkosságok száma Romániában

A szakemberek szerint az utóbbi években csökkent az öngyilkosságok száma Romániában
Az utóbbi években csökkent az öngyilkosságok száma Romániában – jelentette ki pénteken, Kolozsváron Doina Cosman, a Romániai Öngyilkosság-megelőző Egyesület elnöke, amely szervezet tanácsadó zöld számot működtet, ahová a magukra maradt, válságba jutottak, teljes diszkréció mellett fordulhatnak.

Doina Cosman egy Kolozsváron szervezett konferencián elmondta: 2014-hez képest, tavaly Romániában ezerrel kevesebb öngyilkosság történt.

Az öngyilkosság-megelőző zöld számot három éve indították Kolozsváron és minden éjjel önkéntesek próbálnak segíteni válságba jutott, öngyilkosságot fontolgató személyeknek.

A szakember egy különleges esetet hozott fel példának, amikor tavaly, egy önkéntes nyolc teljes órán át volt vonalban egy férfival, akit végül meggyőzött arról, hogy ne kövessen el öngyilkosságot.

Doina Cosman szerint folyamatosan nő azok száma, akik az ingyenes telefonvonalon segítségért folyamodnak a szolgálathoz.

2013 júliusától összesen 5.357 hívást bonyolítottak le, amelyből 992 eset öngyilkosságot fontolgató személy hívása volt. Induláskor hetente volt néhány hívás, most éjjelente többen fordulnak a szolgálat önkénteseihez.

Az ingyenes számon 45 önkéntes szolgál felváltva, legtöbbjük pszichológushallgató, de vannak közöttük orvosok is.

A Romániai Öngyilkosság-megelőző Egyesületet 2010-ben alapították Kolozsváron. Pénteken konferenciát szerveztek az öngyilkosság-megelőzés nemzetközi napja alkalmából.

AGERPRES/(RO – szerző: Elena STANCIU, szerkesztő: Diana DUMITRU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro