A szacsvaysok az elsősegélynyújtást gyakorolták

A szacsvaysok az elsősegélynyújtást gyakorolták
Május 16-án, szerdán három csapatnyi különböző osztályhoz tartozó diák mérte össze egészségügyi tudását elsősegélynyújtás terén a Szacsvay Imre Általános Iskolában.

A Szacsvay Imre Általános iskola nézőközönsége, mely 5., 6., és 7. osztályos, e téma iránt érdeklődő diákokból állt, hasznos elméleti és gyakorlati ismeretekkel bővíthette élménytárát.

A 3 tagú bizottság, melynek tagjai Birou Loredana ápolónő, Turdau Bianca biológtanárnő és Balogh Zoltán mentőszolgalati képviselő voltak, a lehető legnagyobb szigorúsággal értékelte az eleinte elméleti, majd gyakorlati felmérésen résztvevő csapatok eloaőadását.

A versenyben olyan tételeket húztak ki a csapatfőnökök, melyek az áramütéssel, az ájulással, a napszurással, a fuldoklással és vérzéssel kapcsolatos sérülések kezelését érintették, gyermek modelleken (Balogh Gergő, Budai Mate) bemutatva. A pontozási kritériumok, melyek alapján eredmény született a verseny kapcsán, a következők voltak: a mentőtáska tartalmának az összetettsége, a sérült állapotának a felmérése (keringés, légzés, pulzus felmérése), a segítségnyújtás prioritásának a megítélése (újraélesztés, vérzes elállítás…), a biztonságos elsősegélynyújtás, helyes fektetés, vagy testtartás biztosítása, a test hőmérsékletének a fenntartása, a pszichológiai támasznyújtás, a mentőszolgálat hivása.

A versenyben első helyezést elért csapattagok (Magyari Martina, Ágoston Vanessza, Bánya Petra,Szabó Ákos, Kecse Ákos,Puskás Brigitta és Manea Csenge) továbbjutottak a Szanitéc Verseny megyeiszakaszába, de ennél ők sokkal többet nyertek a többi versenyben résztvevő csapatokkal együtt, hiszen már nem laikusan, hanem képzetten, a megfelelő tudással teljesíthetik immár állampolgári kötelességüket, az egyik legnemesebb célt, az emberi élet megmentését!

Kincs Grete biológia tanár