A szabadságeszme, de a megtorlás is “átjött”

A szabadságeszme, de a megtorlás is “átjött”
Elállt az eső az ünnepség idejére, ennek is köszönhetően mintegy 200-an emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseire csütörtök délután Érmihályfalván.

A napok óta tartó esőzés “szünetet tartott” csütörtök délután Érmihályfalván, amikor a Széchenyi téren megtartották az RMDSZ szervezésében a már hagyományosnak mondható október 23-i megemlékezést. Az ’56-os emlékhely előtt gyertyák égtek, a zászlótartó fiatalok kezében magyar, EU-s és érmihályfalvi lobogókat lengetett a szél. A műsorvezető Boros Emőke tanárnő elsőként Nyakó József polgármestert szólította a mikrofon elé, aki utalva egy nemrégi rendezvényen elhangzott megjegyzésre, újra leszögezte: az Érmihályfalvi Csoport tagjainak neveivel tavaly avatott táblán a pillanatnyi romániai törvények szerint nem lehet rajta Sass Kálmán mártír lelkész neve az egyre késő rehabilitálás miatt. A jelenlegi helyzetben akik kifogásukat hangoztatják, azok nem viselnek ebben felelősséget, ugyanakkor hozzátette: reméli, a helyzet változni fog, addig is a város irányítói igyekszenek az elődökhöz méltó munkát kifejteni.

Szakadt a vasfüggöny

Cseke Attila képviselő ünnepi beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: a magyarországi 1956-os néhány nap nélkül nem írható le Európa történelme, mely leverése ellenére a vasfüggöny visszavonhatatlan szakadását eredményezte. Kitért arra is, hogy a határon sajnos nem csak a szabadság eszméje, de a megtorlás is “átjött”, nekünk pedig kötelességünk emlékezni az áldozatokra. Az ünnepségen közreműködött a Veres László Zsolt Városi Kórus, a helyi ifjúsági szervezet, az ÉRMISZ két előadója, továbbá a GGG Irodalmi Stúdió. A koszorúzás során összességében 16 intézmény, párt, egyesület, egyházi közösség képviselői, illetve áldozatok hozzátartozói járultak az emlékmű elé, az ünnepség a Himnusz dallamaival ért véget.

Rencz Csaba