A szabadság vágya búvópatak

A szabadság vágya búvópatak
Nagyvárad- Halálának 165. évfordulója alkalmából Szacsvay Imre mártír jegyzőre emlékezett közösen az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a róla elnevezett iskola, illetve a magyar történelmi egyházak.

A Szacsvay Imre szobránál összegyűlt emlékezőket Sárközi Zoltán, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke köszöntötte.
A méltóságteljes ünnepség szónoka Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, államfő-jelöltje volt. Beszédében azon meggyőződésének adott hangot: minden korban a szabadság vágya eléri az egyéneket, a közösségeket és a nemzeteket, mert olyan, mint a búvópatak, hiába próbálják elfojtani vagy elrejteni, előbb-utóbb úgyis felszínre tör. Az 1848-49-es magyar forradalom átfogta a térségét, mert a szabadság ragályos, terjed, nem lehet megállítani. Bár leverték, az értékei és célkitűzései tovább éltek a császári önkény idején is, majd átfolytak a 20. és a 21. századba is, mert alapvető igényünk, hogy szabadon és felelősségteljesen éljünk és dönthessünk a saját dolgainkról, azzá lehessünk, akik lenni akarunk, megőrizhessük nyelvünket, identitásunkat és kultúránkat, megtervezhessünk a jövőnket.
Az RMDSZ vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: Nagyváradot kivéve, amikor október 6-án emlékezünk, Szacsvayról általában megfeledkezünk, mert őt nem Aradon végezték ki, holott amit ő reform-liberálisként képviselt Kossuth munkatársaként, példaként emelkedik ki. Nem csak amiatt, mert ennek a régiónak az országgyűlési képviselője volt, vagy amit tett, hanem azért is, mert a legnagyobb emberáldozatot is vállalta azért, hogy a nemzet függetlenségéért közéleti személyiségként cselekedjen. Hozzá hasonló egyéniségekre napjainkban még inkább szükség van, „olyan ő, mint egy világítótorony, hozzá lehet igazodni, mérni az útirányt és a távolságot”.

Közösségi erő

Kelemen Hunor szerint azért is szükségünk van Szacsvayhoz és társaihoz hasonló személyekre, kiemelkedő munkát végző alkotókra, mert azt üzenik, hogy mindig meg kell küzdeni, harcolni a szabadságért. Úgy fogalmazott: nagyon sokszor újra kell kezdenünk nekünk is a mindennapi szabadságharcunkat, ma ugyan nem fegyverrel vagy ágyúval, és nem a császári vagy cári seregek ellen, de a cél ugyanaz, mint volt 164 évvel ezelőtt, vagyis hogy szabadon éljünk és alkossunk, megőrizzük nemzeti identitásunkat. Győzni azonban vagy eredményt, illetve sikert elérni csak úgy tudunk, ha közösségi erőt mutatunk fel, és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen célt követünk, nyomatékosította.
A koszorúzással zárult rendezvényen irodalmi műsorral közreműködtek a Szacsvay Imre Általános Iskola VIII. B. és V. A. osztályos tanulói közül néhányan, Hegedűs Dóra, Kiss Alexandra Szabina, Márkus Márk, Szalacsi Blanka és Tóth Anna.

Ciucur Losonczi Antonius