A születendő gyermek neme függ a mama étrendjétől

Nagyobb valószínűséggel születik lánya annak a kismamának, akinek étrendje kalóriában és ásványi anyagokban szegény. Ha viszont a mama a terhesség alatt kalóriában és vitaminokban is dúskál, akkor gyakrabban lesz neki kisfia – derítették ki brit tudósok.

Az Exeteri Egyetem kutatói 740 első terhességénél tartó kismamának étkezési szokásait vizsgálták. Az asszonyok nem tudták magzatuk nemét. Az orvosok részletesen felmérték a kísérleti alanyok terhesség előtti és alatti étkezési szokásait, és három csoportra osztották a nőket aszerint, hogy mekkora volt a kalóriabevitelük a fogamzás körüli időben.

A legkalóriadúsabban táplálkozók csoportjában a kismamák 56 százalékának fia született. A legsoványabb étrendűeknél viszont csak 45 százalék szült fiút.

Nemcsak a kalória számított. Inkább fiúk lett azoknak az anyáknak, akiknek az étrendje színesebb volt, és bővelkedett nátriumban, kalciumban, valamint C, E és B12 vitaminban.

Ugyancsak több volt a fiú azoknál a kismamáknál, akik mindennap gabonaeredetű ételt reggeliztek, szemben azokkal, akik müzlit és gabonapelyhet legfeljebb hetente egyszer fogyasztottak.

A kutatás eredménye összhangban van azzal a tapasztalattal, hogy az utóbbi 4 évtizedben fokozatosan nő az újszülöttek között a lányok aránya. A fejlett országokban – a kövérség járványszerű terjedése mellett – csökken az átlagos kalóriabevitel. A fiatal nők közül sokan vigyáznak az alakjukra, ez lehet a magyarázat arra, miért csökken a fiúk aránya.

A kutatók evolúciós törvényszerűséggel magyarázzák a jelenséget. Úgy gondolják, hogy a legtöbb fajnál a hímek több utód nemzésére képesek, mint amennyit a nőstények világra tudnak hozni. Amikor a nőstény bővelkedik tápanyagban, akkor megéri befektetni a hím utódba. Szűk esztendőkben viszont a lánygyerek lehet a jobb választás.

A szervezeten kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatos eddigi kutatásokban is tapasztalták már, hogy több glukóz (cukor) jelenléte a fiú kifejlődésének kedvez, bár a pontos mechanizmus még nem ismeretes.

A kutatásról a a brit tudományos akadémia lapja, a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences közölt tanulmányt.