A szükséglet és lehetőség közti konfliktus

A szükséglet és lehetőség közti konfliktus
Dr. Földes Béla főorvos, helyhatósági képviselő lapunknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben szociális téren a szükséglet egyre nő, a lehetőségek nem fejlődnek ezzel párhuzamosan.

Miközben elkezdett épülni Romániában a szociális háló, az úgynevezett szabadpiac nem feltétlenül rendezi a szociális védelmet. A közösség részéről mindig beavatkozásra van szükség. Hiányosság, hogy erre Romániának nincs távlati stratégiája – állapította meg dr. Földes Béla. A kialakult helyzetben a hivatal felemészti önmagát. Egy példát is mondott Földes doktor: többen foglakoznak jelen pillanatban ebben a megyében is az utcagyerekekkel és az elhagyott gyerekekkel, mint ahány valójában van. A családok támogatása olyan amilyen, de jelen pillanatban egy elhagyott gyermek után, annak aki vigyáz rá, alapitvány, árvaház naponta minimum 15 euró jut. Van olyan család, ahonnak 5 gyerekre vigyáz valaki. De ha ezt az összeget a családnak adnák, sajnos a gyerekek akkor sem lennének biztonságban.

Nem korrigálnak

A hivatal a jelenséget nem korrigálja és oda jutunk, hogy a szükséglet nő, a lehetőségek pedig nem fejlődnek ezzel párhuzamosan. Ahogy dr. Földes Béla fogalmazott: „A napokban Nagyvárad Helyi Tanácsa jóváhagyja a költségvetést és a szükséglet és a lehetőség közötti konfliktus egyre élesebbé vált. Én kezdeményeztem azt, hogy legyen egy olyan alap a költségvetésben, amelyre projektek alapján versenyezzenek a civil szervezetek bizonyos szolgáltatások elvégzésére. Legyen olyan is, hogy azokat a szolgáltatásokat amelyek már működnek: hajléktalanok, utcagyerekek ügye valakik felvállalják megbízásként. Sajnos erre a helyhatóság nem készült fel. Én már novemberben letettem írásban ezt, de a mai napig a kellő szervezeti háttér nem valósult meg.”

Javaslat

A pénteki helyhatósági ülésre dr. Földes Béla kérésre a tanácsosok asztalára kerül egy jelentés a fogyatékkal élők gondozóinak tevékenyéséről. Ebből kitűnik: hogyan alakultak számszerüleg a gondok és a finanszírozás az elmúlt években Nagyváradon. A fogyatékkal élők gondozói számára van finanszírozás, ha nem is elégséges, de akik ezt felvállalják azok képzésével nem foglalkozik senki. Emiatt a rászorultak életminősége nem javul kellőképpen – állapította meg a tanácsos.