A svéd apák

Akt.:
Fotó: Johan Bavman/Moment/Institute/
Fotó: Johan Bavman/Moment/Institute/
Kolozsvári Kaszinó adott otthont Johan Bavman „Swedish Dads” című fotókiállításának.

A képek meggyőző erejével mutatta be, hogy a világ egyik jóléti államában, a gyermekek hogyan élik meg az életük első 10 évét. Svédországban mindkét szülőnek azonos lehetősége van kivenni részét a szülői tevékenységben. Nemcsak a nőnek, de a férfinek is mondhatni kötelessége a gyermek nevelése. Az utóbbi évtizedben a gyermekneveléssel kapcsolatban szemléletváltás történt. Egyre több olyan apa van, aki a gyermekével otthon marad. Johan Bavman svéd fotóművész apa lett. Mivel változás következett be az apa szerepével kapcsolatban, elhatározta, hogy fotósorozatot készít a gyermekeivel otthon maradó apákról. „Swedish Dads” címmel fotóalbumot hozott létre. Majd kiállította azon apák portréit, akik legalább hat hónapig otthon maradtak a gyermekükkel. A kolozsvári Kaszinóban Johan Bavman fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón a bukaresti Svéd Nagykövetség részéről Alexander Peyre Dutrey vett részt, és Alexandra Columban, az egyenjogúságért és emberjogokért küzdő ACTEDO képviselője. A megnyitón kiemelték, mennyire fontos tudatosítani a nemek közötti egyenlőség kérdését, valamint azt, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos mentalitás megváltozott. Megváltozott a hagyományos férfi szerepre vonatkozó felfogás. A kiállítás a Svéd Intézet, a bukaresti Svéd Nagykövetség, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács, és az Észak Erdélyi – Europe Direct együttműködésének az eredménye.

Otthon maradó svéd apák

1974 óta, a svéd törvény értelmében 480 nap fizetett szabadságot a gyermek megszületésé után mindkét szülő kiveheti. Ebből kifejezetten 60 nap az apáknak jár. Ha ezt az apa nem veszi ki, akkor az elvész, mivel az anya nem használhatja helyette. Ma már a svéd apák 25%-a veszi ki a szabadságot, tehát él a törvény adta jogával. A svéd apák átlagosan 3 hónapot töltenek szabadságon a gyermekükkel. Rendkívül érdekes az otthon maradó apák tevekénysége. Látható a portré- sorozat keretében: Ahogy ellátja a gyermeket, fürdeti, eteti, amint játszik vele. Rendben tartja a házat. Főz, porszívóz. A képekből sugárzik, milyen harmonikus kapcsolat alakulhat ki az apa és a gyermek között. A fenti képen Ola Larsson beszerző látható, aki a kisfiával nyolc hónapja van otthon. „ Egy igazi ajándék a svédrendszer, ahol ilyen erős kötelék alakulhatott ki közöttünk a gyerekkel. Nem tudod, mit vesztesz a munkával, amíg nem voltál otthon a gyermekkel”.- vélekedik az apa. A sorozatot nézve több kérdés is felmerülhet. Miként alakul a párkapcsolat? Milyen elvárások vannak egy jóléti országban? Hogyan alakul a szülő- gyermek kapcsolat? Másrészt érdemes elemezni, melyek azok a motívumok, amik arra ösztönzik az apát, hogy a gyermekével otthon maradjon. Milyen hatása van a feleség, az anya számára? A nő számára előnyt jelent egyrészt munkája terén, másrészt a képzése szempontjából. Árnyaltabbak lesznek a családon belüli kapcsolatok. A gyermekeknél sokkal kiegyensúlyozottabb kép alakul ki a nő illetve a férfi szerepével kapcsolatban. A portré- sorozat érdeme abban jut kifejezésre, ahogyan a nemek közti egyenlőség jogára reflektál.

Tanulási lehetőségek Svédországban

A kiállítást látogató fiatalok a svédországi egyetemi képzési lehetőségekről is szerezhettek információkat. A bukaresti Svéd Nagykövetség tájékoztatókat tartott a svéd egyetemeken levő továbbtanulási lehetőségekről. Megtudhatták, miként választják ki a 900 program iránt érdeklődő, tanulni vágyó egyéneket. Svédországban a felsőoktatás ingyenes, legalábbis az Uniós országokból érkező hallgatók számára. A képzés nyelve általában svéd. Ugyanakkor hatszáznál több angol nyelvű alap- és mesterképzést kínálnak az egyetemek.

Csomafáy Ferenc