A sport tiszta egészség – de nem mindenkinek

A sport tiszta egészség – de nem mindenkinek
© A Városi Sportklub mérkőzésein teljesen felszerelt mentőjárművek vannak jelen
Amint arról már beszámoltunk, tragédia történt a román labdarúgó-bajnokság pénteki játéknapján: Patrick Ekeng, a Bukaresti Dinamo kameruni középpályása mérkőzés közben rosszul lett, és a játékos nem sokkal később elhunyt. Az ügy kapcsán annak próbáltunk utána járni, hogy megyénkben, azon belül is Nagyváradon, milyen az orvosi ellátás a sporteseményeken.

Patrick Ekeng halálának pontos oka még jelenleg sem ismert, az első hazai hírügynökségi jelentések szívmegállásról szóltak. Ekeng csereként lépett pályára a Bukaresti Dinamo–Konstancai Viitorul mérkőzés 63. percében, és a 70. percben esett össze a kezdőkörben. Már a játéktéren megkezdték a küzdelmet a játékos életéért: a kórházba szállítása közben és utána 80 percig próbálkoztak, de sajnos nem jártak sikerrel. Sajtóhírek szerint az Ekenget kórházba szállító mentőautó felszerelése nem volt alkalmas az ilyen esetek ellátására. A kétszeres kameruni válogatott játékos – aki korábban Svájcban, Franciaországban és Spanyolországban is futballozott – 26 évet élt. A Dinamónál nem ez volt az első ilyen eset. A csapat korábbi kapitánya, Cătălin Hîldan szintén mérkőzés közben lett rosszul és halt meg 2000 októberében. Az ő haláláról a korabeli sajtó, nevezetesen a Bukarestben megjelenő Evenimentul Zilei többek között ezt írta: „Cătălin Hîldan halálát a Dinamó orvosa, dr. Mircea Lucaciu tévedése okozta. Ezért a törvényszék az orvost két év börtönbüntetésre ítélte, amit felfüggesztettek”.

Vádol a Dinamo orvosa

A fővárosi katonakórház kardiológusa, dr. Liviu Chiriac, a Gazeta Sporturilor fővárosi sportnapilapnak nyilatkozott és elmondta, hogy az afrikai labdarúgók nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint európai társaik, és szót ejtett Patrick Ekeng kameruni labdarúgó múlt hét végén bekövetkezett elhunytának körülményeiről is. Állítja, kérte a klubokat, hogy az afrikai játékosokról különleges elemző katalógusokat készítsenek, amelyek részletes szív elemzéseket tartalmazzanak, mert így az EKG- vagy RMN vizsgálatokkal kimutathatók az esetleges gondok. Dr. Chiriac pedig ezen a ponton felelősnek tartja a klub mostani orvosát, Liviu Bătineanut, aki hasonló kivizsgálásokat kellett volna elvégezzen Ekeng esetében is. Az afrikai játékosok szíve ugyanis különböző képpen reagál erőfeszítéskor és többször szívnagyobbodás, illetve aritmia keletkezik, hogy szívük alkalmazkodhasson az élsport magasabb erőteljesítmény elvárásaihoz. Persze, ez a megállapítás nem vonatkoztatható minden sötét bőrű sportolóra, és köztudott, a hirtelen halált okozó aritmia nem csak a sportolók életében végzetes, ám az ő elhalálozásuk jóval sajtónyílvánosabb mint a „civil” halottak esete.

Teljes a káosz?

Az Egészségügy Minisztérium államtitkára, Raed Arafat elmagyarázta, hogy miért kellett volna defibrilátort is alkalmazni Patric Ekeng elhunytának megelőzésére: – komoly szabálytalanságokat találtak a vizsgálatot végző szervek. Szívleállás esetén a páciens harcot vív az idővel, tehát nagyon gyorsan működésbe kell hozni a „szivattyút” és sürgésen biztosítani számára az oxigén ellátást. Közben nem szabad az időt a beteg szállításával vesztegetni, csak akkor, ha veszélyes a terület, ami most egyáltalán nem volt aktuális. A Labdarúgó Tevékenységet Szervező Szabályzat (ROAF) szerint egy hivatalos labdarúgó mérkőzés lebonyolításakor biztosítani kell többek között két – természetesen defibrilátor készülékkel is ellátott – teljesen felszerelt mentőautót és egy vörös kereszttel ellátott személygépkocsit is, amelyek a játékterület szélén kell várakozzanak és a játékvezetőnek kötelessége ellenőrizni a kiírt feltételek betartását. Emilian Hulubei, az Amatőr és Nem Amatőr Labdarúgók Egyesületének (AFAN) vezetője szerint sportorvosi területen káosz uralja az egész országos mezőnyt. Az első ligában legalább négy csapat van, amely még nem tartott sportorvosi ellenőrzést, hanem csupán valami klinikákat keresett fel. A második ligában még rosszabbul állnak a dolgok – tette még hozzá, mert az anyagi hiányokkal küszködő csapatok csak azért „végeznek” ellenőrzést, hogy pecsét legyen az aktáikon. A Ploieşti-i Petrolul felnőtt labdarúgói mellett például két hónapja nincs orvos, hazai meccseikre bérelnek egyet, az edzéseken a masszőr látja el az asszisztens feladatait is. Állítja, hogy a gyerek- és ifjúsági csapatoknál még az említetteknél is kritikusabb a helyzet: esetükben csupán egyetlen orvosasszisztens jelenléte kötelező egy-egy mérkőzésen.

Vizsgálatok az orvosellátásban

Patrick Ekeng halála nagyon felkavarta a különben igen csendes, hazai egészségügy állóvizeit. A botrányos haláleset miatt tegnap részletesen ellenőriztek minden bukaresti mentőautót és menőállomást, valószínű, hogy a későbbiekben ezt a vizsgálódást az egész ország hasonló intézményeire kiterjesztik, megállapítandó, hogy a mentő járművek el vannak-e megfelelően látva minden szükséges felszereléssel sürgősségi közbelépések esetében is. Felszerelések típusonként, A- típusú mentők: egyetlen személy szállítására alkalmas, asszisztens nélküli járművek, minimális felszereléssel. B-típusúak: sürgősségek esetében, elsősegély nyújtásra is alkalmas járművek, a pácienseket asszisztens kíséri. C-típus: a maximális segítségnyújtást igénylő, a beteg intenzív terápiájára is alkalmas, elsőbbséget élvező jármű. A kameruni labdarúgót különben a Puls magán mentőszolgálat A-típusú járműve várta és szállította a kórházba, ellenőrzésekor súlyos hibákat fedeztek fel működtetésében, s ezért az állomás tevékenységét harminc napra felfüggesztette az illetékes hatóság.

Mi a helyzet Biharban

Az ügy kapcsán megkérdeztük Alin Iova nagyváradi sportorvost, aki korábban a Nagyváradi Bihar FC, majd a Nagyszalontai Liberty labdarúgócsapatainak az orvosa volt. „Előfordulhat ehhez hasonló tragédia bármikor a bihari, nagyváradi pályákon is?” – kérdeztük a szakembert, aki kizárta az esetleges halálos kimenetelű baleseteket, mondván, hogy a sportorvosok nagyon szigorú követelmények alapján döntenek arról, hogy valaki profi sportolói pályafutást kezdhessen, illetve folytathasson. „A vér-, szív- és tüdővizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a sportoló kibírja a ránehezedő nyomást, legyen az bármely sportágról szó. Emellett szigorú erőnléti vizsgálatokat is elvégzünk, és csak abban az esetben kapja meg az illető a sportorvosi engedélyt, ha 100 százalékosan megfelel a követelményeknek, szervezete bírja a reá nehezedő gyűrődést” – nyilatkozta lapunknak a sportorvos.

Kivételek

Alin Iova ugyanakkor elmondta, hogy szinte képtelenség kiszűrni bizonyos betegségeket, amelyek a sportolás miatt okozhatnak nem várt traumákat, de ennek esélye egy az ezerhez. „A profi sportolóknak minden fél évben el kell végezniük a szükséges vizsgálatokat, azok nélkül nem kapják meg az orvosi engedélyt, így szinte teljes mértékben kizárjuk annak a lehetőségét, hogy a Dinamo labdarúgójához hasonló tragédia történjen. A hazai labdarúgó profi ligákban (I., II., III. Liga – szerk. megj.) rendezendő mérkőzéseken kötelezően jelen kell lennie legalább egy, a normatívák szerint tökéletesen felszerelt mentőnek, sőt indokolt, ha kettő is a helyszínen van, addig a mérkőzés játékvezetője nem engedélyezheti a találkozó megkezdését, illetve annak lebonyolítását. A helyszínen pedig már a mentőorvos felel a sportolók épségéért, kézjegyével kell ellátnia azt a dokumentumot, mely szerint a mentőautó megfelel minden nemű követelménynek…” – magyarázta Iova.

Jogi következmények

Nem csak Bihar megyében, de szinte az egész országban „divat” volt egykoron, hogy a megyei labdarúgó-bajnokságokban – saját felelősséget vállalva – pályára léphettek a futballisták, nagy kockázatot vállalva ezáltal. Alin Iova ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három éve ez már nem „divat”, a megyei pontvadászat mérkőzésein kötelezően megjelenő asszisztencia nem engedélyezi olyan játékosok szerepeltetését, akinek nincs meg a kötelező orvosi vizsgálata.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Valer Vanceát, a Bihar megyei Labdarúgó-egyesület (AJFS) elnökét is, aki elmondta, hogy a IV., illetve V. ligában érdekelt csapatok a hazai meccseken kötelezően kell biztosítsák az orvosi asszisztenciát, emellett két „magán autót” ideiglenesen el kell lássanak a vörös keresztel ellátott matricával, amely így a mentőautó szerepét látja el a mérkőzés idejére. „Hétvégenként mintegy 25-30 mérkőzést bonyolítunk le a bajnokság ideje alatt, az illetékeseknek képtelenség lenne annyi mentőautót biztosítani, nem beszélve arról, hogy azok bérlése egyenként ezer lejbe kerül, amit nagyon kevés csapat tudna kifizetni” – árulta el lapunknak Boros Péter, az AJFS titkára.
Arra a kérdésre, hogy nem történhet-e meg, hogy egy labdarúgó játékoskönyvével valaki más lépjen pályára, a titkár elmondta: „szinte képtelenség, de ha mégis megtörténne, az már jogi következményeket vonna maga után, és gondolom senki nem játszik az egyéni szabadságával…

„Nem megfelelő felügyelet”

Annak is utána jártunk, hogy egyéb sporteseményeken kik és hogyan biztosítják az orvosi ellátást. Mint azt Dr. Hadrian Borceatól, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika sürgősségi osztálya és a megyei gyorsmentő szolgálat (SMURD) vezetőjétől megtudtuk, a kosárlabda-, vízilabda-, kézilabdameccsek, sőt a karateversenyek alkalmával is a SMURD mentőjárművei biztosítják az első segélyt. „Mivel a sürgősségi klinika is a város fennhatósága alá tartozik, akárcsak a Városi Sportklub (VSK), szerződésük van a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal arra vonatkozóan, hogy teljesen felszerelt mentőjárművet biztosítsanak a sportklub összes mérkőzésén. A SMURD járművei el vannak látva mindennel, amire szükség lehet ilyen esetben, természetesen defibrilátorral is.

Lévay Sándor, Neumann Andrea, Szántó Zoltán