Interaktív előadás

2021.05.05. 12:00

Hogyan legyünk jól stresszesek?

A stressz korosztálytól függetlenül mindenkit érint életének egyes szakaszaiban. Ha elkerülni nem is tudjuk ezt az állapotot, de kezelni annál inkább. Ennek mikéntjéről szervezett online, interaktív előadást a múlt héten a nagyváradi Connect Csoport, mely beszélgetés meghívottja Bernáth Krisztina szociológus volt.

638520722

Fotó: Illusztráció

János Piroska

A stressz olyasvalami, amit sokan a legszívesebben elkerülnénk, ha pedig már benne vagyunk, minél hamarább szabadulnánk tőle. Pedig a stressz nem olyasmi, amit el kell kerülni: a „stresszmentes állapot a halál” – fogalmazta meg még az 1960-as években Selye János orvos. A stressz különböző testi, lelki, mentális, viselkedésbeli tüneteket eredményez, ha pedig konkrétan a koronavírusjárvány kontextusában szemléljük a jelenséget, akkor azt láthatjuk, hogy már 2020 márciusában 21 százalékkal megnövekedett a megvásárolt antidepresszánsok, altatók mennyisége, egy felmérésből pedig kiderül: a válaszadók 53 százalékának romlott a mentális egészsége – mutatott rá Bernáth Krisztina szociológus, a nagyváradi Emanuel Egyetem oktatója.

Stressz esetén felborul az elvárások és erőforrások közötti egyensúly, azonban ez nem mindig jelent rosszat, a szakirodalom megkülönbözteti ugyanis a distresszt és az eustresszt, azaz a „rossz” és „jó” stresszt. Utóbbira, az eustresszre adott aktív válasz a megküzdés, erőforrásaink mozgósítása céljaink elérése érdekében, míg a káros distressz passzív válasza a menekülés vagy az eltűrés – jegyezte meg az előadó. A munkahelyi stressz kapcsán stresszfaktor lehet a ránk nehezedő nyomás, a mentális túlterhelés, a tisztázatlan feladatok, de a támogatás, a visszajelzés vagy az elismerés hiánya, a túlzott kontrollvágy, a magammal vagy másokkal szemben felállított túl magas elvárások is. A stresszel való megküzdésben fontos, hogy egyensúlyba helyezzük az elvárások és erőforrások mérlegét, utóbbi feltöltésére pedig kiválóan alkalmas a sport, vagy az olyan tevékenységek, amelyek számunkra felüdülést jelentenek. A megküzdésben segít ugyanakkor a félelmeinkkel való szembenézés, azok rendszerezése: érdemes megvizsgálni, mire van befolyásom, hatásom, illetve melyek azok a félelmek, amelyekre nincs ráhatásom. Ezeket akár papírra is vethetjük. Jó, ha megosztjuk valakivel félelmeinket, de a „szüntelen imádkozás” is segítségünkre válhat aggodalmaink legyőzésében. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy annak az érzelemnek a „farkasa” lesz erős, amelyet táplálunk – mondta az előadó. Az egészséges határok megszabása mellett pedig jó szem előtt tartani: minden átmeneti.

A Connect Csoportról

A Connect Csoport nagyváradi felekezetközi keresztény diákszervezet. Története 2012-ig nyúlik vissza, amikor Fiatalok az Élet Küszöbén (FÉK) néven megalakult, jelenlegi nevét 2015-ben vette fel. Céljaik között a személyiségfejlesztés, a közösségépítés, illetve bibliaórák szervezése szerepel – mondta el Albu Levente, a csoport vezetője, a Timóteus Társaság felekezetközi keresztény ismeretterjesztő szervezet munkatársa. A csoport elsősorban egyetemistákat, pályakezdő fiatalokat szólít meg, számukra szerveznek olyan előadásokat, amelyek segítséget nyújthatnak, illetve a közösségépítést szolgálják. A jelenlegi járványhelyzetben a legtöbb alkalomra online került sor, de megmaradtak a személyes jelenléti alkalmak is. „Az elején kicsit negatívan befolyásolt a járványhelyzet, de idővel pozitívan is, ugyanis sok mindent tanultunk, amiket akkor is gyakorlatba szeretnénk ültetni, amikor már nem lesz járvány” – tette hozzá a csoport vezetője. Pozitívum például az, hogy az online térnek köszönhetően az utóbbi időben több erdélyi városból is becsatlakozhattak a résztvevők és előadók. A kolozsvári FÉK-kel közösen kéthetente online előadásokat szerveznek: volt már szó hivatásról, hitről, munkahelyről, legutóbb pedig a stresszkezelésről. Két hét múlva újabb, a félév utolsó online előadásával várják az érdeklődőket, ősszel pedig újraindul az előadássorozat – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában